Краудфандинг, що воно таке і чим корисне для України

Все частіше і частіше в мій обіход входить слово краудфайдинг і краудфандинговий проект, або ж українською – спільнокошт. Так як цей метод збору коштів стає все популярнішим, я вирішив розібратися, що ж таке український краудфандинг. Спочатку я вирішив дізнатися, що ж означає це дивне слово. За відповіддю я звернувся до великої і могутньої Wikipedia:

 Краудфандінг (англ. Crowdfunding, crowd — «натовп», funding — «фінансування»), також спільнокошт — це  співпраця людей, які добровільно об’єднують свої гроші або інші ресурси разом, як правило через Інтернет, щоб підтримати зусилля інших людей або організацій.

Тобто, суть полягає в тому, що ти створюєш свій проект, будь то випуск якогось нового гаджету або запис нового альбому, а люди, яким цей проект сподобався, кидають тобі на його реалізацію гроші. Тобто, щоб почати свій проект, потрібно мати ідею і визначити ціну її досягнення.

Припустимо, що ідея у нас є, тож потрібно вирішити де саме її реалізувати. Перед нами з’являється два варіанти для реалізації: на всесвітньо відомих крафудфандингових майданчиках, таких, як Kickstarter і Indiegogo, або ж на нашому рідному Biggggidea. Тут знову мені прийшлось підтягувати свої знання та глибше розбиратися про те, що ж з себе представляють монстри краудфандингу і з чим їх їдять.

Почну з Кікстартера, так як, на мою думку, він на даний час є найуспішнішою платформою для краудфандингу і реалізації стартапів. Evernote Camera Roll 20141130 010128

Він почав свою роботу у 2009 році і майже за 5 років на ньому було реалізовано більше ніж 20 000 проектів, які профінансували більше ніж 2 мільйонів чоловік. Сайт спеціалізується на різних типах проектів, але найбільш успішнішими є проекти по розробці ігор та техніки. Для того, щоб почати збір коштів, перш за все потрібно зареєструватися і розмістити проект, при цьому потрібно вказати час на збір коштів (не більше 90 днів) і суму, потрібну на реалізацію ідеї в життя.

Найвідомішим проектом Кікстартера є розумний годинник Pebble, який зібрав зібрав більше 10 мільйонів $ і на даний момент є найуспішнішим краудфандинговим проектом.

Evernote Camera Roll 20141130 013502

Також з під крила Кікстартера вийшли такі відомі продукти, як ігрова консоль OUYA, 3D прінтер Form 1, Oculus Rift та багато інших.

Що до українських проектів, то найвідоміший – це Petcube, який дозволяє слідкувати за своїм улюбленцем навіть коли вас немає вдома.

Evernote Camera Roll 20141130 014605

Якщо ж ми, українці, вирішимо спробувати свої сили на кікстартері, то стикнемося з двома проблемами. Перша заключається в тому, що усі проекти проходять модерацію і якщо вирішать, що твій проект завідома невдалий, то його не пропустять. Друга проблема в тому, що для переказу коштів необхідно мати акаунт в американському банку.

Другим після Кікстартеру на світовій арені краудфандингу являється Indiegogo. Evernote Camera Roll 20141130 015850Почав він свою роботу трохи раніше Кікстартера – у 2008 році і на даний час має щоденну відвідуваність майже 9 мільйонів людей. Якщо Кікстартер відомий нам за своїми технологічними і ігровими проектами, то Індігоугоу за своїм більш мистецьким направленням. Взагалі на початку відкриття платформи на кінофестивалі Sundance пріоритет був на фінансування кінопроектів, але згодом платформа стала приймати будь які проекти. Також великою відмінністю від Кікстартера є те, що сайт не містить чітких розділів і обмежень по типу проекту, що приваблює велику кількість благодійних проектів.

Що стосується фінансування, то для українців тут набагато кращі перспективи, тому що фінансування проходить через PayPal і потрібно мати рахунок в будь якому банку. Також безперечний плюс цієї платформи це те, що можна забрати гроші, навіть якщо твій проект не набрав 100% підтримки.

Спочатку хотів розповісти про якийсь успішний проект, а потім про щось українське, але вийшло так, що це одне в теж, зустрічайте- Ritot розумний годинник, який проектується вам прямо на руку.

Evernote Camera Roll 20141202 161618

Ritot – українська компанія, яку заснував Михаїл Медвідь з офісом в Сан-Франциско. Проект зібрав майже 1.5 мільйони доларів, що робить його одним з найуспішніших на Індігоугоу і безперечно найуспішнішим в Україні.

Особливістю годинника є те, що він проектує всю необхідну вам інформацію прямо на руку.

За словами творців, це буде саме розумний годинник, який зможе показувати:

  • вхідний дзвінок з ім’ям людини що телефонує
  • текстові повідомлення
  • нагадування, зустрічі
  • електронну пошту
  • календар оповіщень
  • повідомлення Facebook
  • Twitter
  • сповіщення про погоду
  • тихий вібросигнал будильника і таймера
  • повідомлення від будь-яких додатків

20140515040707-Photoall244

Годинник буде у двох видів: звичайний браслет і спорт версія

20140520130431-fullblack_black_white_2smallb20140520130504-Sport_Black_White9small

І останній варіант для людини, яка хоче займатися каудфандингом – це національні плвтформи. Потративши більше двох годин я дійшов до висновку, що на даний момент в Україні успішно функціонує тільки Велика Ідея та їх проект Спільнокошт.

logo_en

Як пише їх сторінка у Facebook, Спільнокошт пропонує людям взятися за здійснення власних проектів, розраховуючи на матеріальну підтримку друзів, колег та товариств. Найвідоміший реалізований проект на Спільнокошті це підтримка Громадського у безперебійній роботі у 2014-му році. Проект зібрав трохи більше, ніж 1,2 мільйони гривень, що на мою думку для національного масштабу великий успіх.

Ось і все, що я хотів розповісти про краудфандинг. Мені хотілося б почути Вашу думку про перспективи для України, які несе краулфандинг.

Please wait...
Теги: , , , , ,
0
2 Комментарий
Сначала Новые
Сначала Старые Популярные
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
SilverPit
SilverPit
9 лет назад

Классная статья!!! Познавательно! Часики с проектором, кстати, понравились! Прикольно !

Please wait...
Сергій
Сергій
6 лет назад
Ответ  SilverPit

Классно посмотрите пожалуйста супер проект
https://www.crowdfundinginternational.eu/user/Roman90

Please wait...
Наверх

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: