Моя аудіофілія

Аудіофілія Аудіофільство завжди з чогось починається. Спершу тебе в звуці все влаштовує, а потім стається щось, що змушує бажати більшого, і далі важко зупинитись. В моєму випадку це був FLAC. Все почалося з того, що я не міг підшукати хороший mp3-ріп одного альбому: музика була цікава, але звуку чогось не вистачало. Цим альбом до себе притягав: слухати хотілося знову й знову, але дотягнути навіть до чверті диску було важко. Коли стало зрозуміло, що жоден mp3-ріп не підходить, було вирішено спробувати FLAC. Хоч він і займав багато, та й різниця із mp3 по ідеї мала бути невідчутна, виявилось, що альбом перестав звучати одноманітно. І це було відчутно на зовсім неаудіофільскій техніці: смартфон Sony Ericsson Neo V з рідною гарнітурою. Так я зрозумів, що з музики можна вичавити значно більше.
Зрозумівши, що музика може звучати краще, я вирішив придбати хороші навушники. Вони мали відповідати кільком критеріям: прийнятна ціна, хороший дизайн та рівне звучання. Оскільки в мене не було можливості їх послухати, я робив вибір на основі доступних оглядів. Таким чином були придбані Sennheizer HD 215 II, заявлені як діджейські монітори. Це був перший варіант, який мені сподобався візуально, а дослідження оглядів та відгуків не залишило сумнівів, що ці сенхи мені підійдуть.

Коли я вдягнув Sennheizer HD 215, враження було не передати словами. Я знав, що звучатимуть вони краще, ніж усе, що чув раніше, але я й подумати не міг, наскільки. Чистий звук, живий і надзвичайно приємний, він зачаровував настільки, що в навушниках неможливо було робити щось окрім прослуховування. Музика огортала, забирала сто відсотків уваги і не хотіла відпускати ні на хвильку. Хотілося слухати ще і ще, альбом за альбомом. Так було переслухано всю музичну колекцію, адже кожна композиція містила нові деталі і сприймалася зовсім по-новому.

Після цього шляху назад не було. Гірші навушники було просто неможливо слухати. Дешеві колоночки теж. Аж надто сильний був контраст між кращим і гіршим, тому музика слухалася виключно на сенхах. В подальшому я звик до них і їхній звук перестав бути чимось надзвичайним та захоплюючим. Це була норма, хороша, приємна, але лише норма. Я вже слухав музику, не звук. Але, як виявилось, досвід можна було повторити. Деяка музика на колоночках звучала не так вже й погано, і для того, щоб грати на всю квартиру, вони з натяжкою підходили. І ось після них звук у навушниках знов зачаровував. Це був величезний кайф.

Наступним кроком була купівля компактної звукової карти в Чорну п’ятницю. Так я став власником Audioquest DragonFly першої версії. Незважаючи на хороші відгуки та огляди, разючої різниці у звучанні помічено не було. Так, середні частоти стали чистіші, але без порівняння зі стандартною звуковухою ПК цього не помітиш. Проте, як для настільки маленького пристрою, це було непогано, плюс на ноутбуках різниця була значно помітніша.

Далі настала черга хорошого плеєра. DragonFly прив’язувала до комп’ютера, а Sennheizer HD 215 мій смартфон не розкривав. Тому треба було або брати підсилювач для навушників (що не дуже добре, бо в смартфона немає лінійного виходу), або аудіофільський плеєр. Плеєр вже не хотілося вибирати наосліп, тому я почав читати профільні форуми. Виявилося, що жодний з розглядаємих кандидатів мене чимось не задовольняв, тому було вирішено не шукати компроміси, а просто чекати на щось нове. Так пройшов час, і вийшов FiiO X5 другого покоління.

Коли я вперше почув FiiO X5 II, вау-ефекту не спостерігалось. Так, він розкачує мої сенхи, так, він звучить добре, але наскільки він кращий за DragonFly, одразу почути нелегко. Все ж таки більше на звучання впливають навушники, аніж плеєр. Та далі, просто слухаючи різні пісні, я почав помічати, що ось там сцена значно ширша, а тут низи пропрацьовані краще, та й деталізація підвищилась, і так потроху почало вимальовуватися позитивне враження. Певний час було дуже незвично, що замість монолітного звуку я чую окремі інструменти, і таким чином можна вслухатися в кожну партію.

Разом з плеєром були взяті навушники Dunu Titan 1. Я обрав їх тому, що їх багато хто хвалив, стверджуючи, що на свою ціну вони звучать надзвичайно добре, а тих, кому б їх звук не подобався, майже не було. Хоч купувати навушники всліпу ризиковано, я довірився форуму, і навушники виправдали очікування. Їхній звук приємний, дуже детальний. Вони краще розділяють інструменти на верхах, аніж сенхи, і вони надзвичайно добре відіграють акустику. Єдине, що спочатку розчарувало, це невелика кількість басу в порівнянні з Sennheizer HD 215, але потім все стало на місця. Басів в титанах достатньо, це просто сенхи видають низів багатенько. На даний момент Dunu Titan 1 ― це найкращі навушники, що в мене є.

Ось тут можна було б і зупинитись, та аудіофілія взяла своє. До X5 II трохи згодом було докуплено альтернативний підсилювач ― FiiO E12A. Він не додавав потужності (та й вона зараз і не потрібна), але міняв звучання. Воно стало іще чистіше, бас став пружнішим, зібранішим, акцентованішим і опустився з нижньої середини, переставши на неї налазити. Тепер цікаво спостерігати за партією бас-гітари, бо стало чути кожен нюанс. Єдиний мінус цього рішення – це вага та габарити, але в більшості випадків це не обтяжує.

audiophile_gear

Як результат всього цього аудіофільства вийшов громіздкий бутерброд FiiO X5-II + E12A. Його цілком достатньо, щоб розкрити значно кращі навушники, ніж є зараз. Я б навіть сказав, що в існуючій зв’язці слабка ланка ― це саме навушники. Тому Audio-Technica ATH-MSR7 були б хорошим кроком до покращення загального звучання.

Please wait...
Теги:
0
19 Комментарий
Сначала Новые
Сначала Старые Популярные
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Андрей Москалец
Андрей Москалец
8 лет назад

Воно стало іще чистіше

– очень смутила фраза. Звук не может по определению быть чище и достовернее после прохождения через еще один компонент системы. Вся суть Hi-Fi аппаратуры и инженерных решений в этой области как раз и сводится к тому, чтобы минимизировать неминуемые(!) искажения звучания после прохождения сигнала через очередной компонент. Таким образом чище и достовернее после того, как он прошел через внешний усилок, звук в вашем случае точно не мог стать.
Возможно имелось в виду что-то другое и проблема лишь в выбранной формулировке?

Please wait...
Иван
Иван
8 лет назад

Усилитель добавил выхлопа и вылезли наружу все маленькие звучки и Послезвучия. Как следствие,это можно назвать “чистотой”. В любом случае, однозначно понятно что хотел сказать человек. Зачем вы ему навязываете свои интерпретации слов?

Please wait...
Андрей Москалец
Андрей Москалец
8 лет назад
Ответ  Иван

Возможно имелось в виду что-то другое и проблема лишь в выбранной формулировке?

– это называется “навязываю”? Вот серьезно? :)
Усилитель же в случае с наушниками, которые и так без труда раскачивал плеер, никакого “выхлопа” добавить не мог. Там нечему было вылезать.
В данном случае с огромной вероятностью имеется в виду именно более комфортная “интерпретация” звука самим усилителем. Но никак не его достоверность и чистота.
P.S.: я – за истину. И мне лично в первую очередь очень интересно что именно имел в виду Gxost говоря о чистоте. Хочется лучше понимать читателей и блогеров в тех случаях, когда они используют определенные слова и термины в совсем не каноническом их значении.

Please wait...
Иван
Иван
8 лет назад

Я просто к тому,что звук очень субьективная вещь. Я думаю,вы прекрасно поняли что человек имел ввиду, от того как он это назовет,ничего не изменится ;)

Please wait...
Андрей Москалец
Андрей Москалец
8 лет назад
Ответ  Иван

в том то и дело, что не понял. Повторюсь – усилитель применительно к указанным наушникам не может привнести какие-либо детали в звучание, которые без него не может воспроизвести/обозначить плеер. Наушники – не высокоомная модель. И для того, чтобы их раскачать, выхлоп не нужен. Об этом вполне справедливо говорит и сам автор.
А потому что конкретно имелось здесь в виду под “чистотой” – загадка.
P.S.: субьективность аудио-темы – миф. Широко растиражированный теми интернет-деятелями, которые в матчасти разбираются примерно как… Как Сереженька Кузьмин. На самом деле 80% темы – вполне объективны. Оставшиеся 20 упираются в личные музыкальные предпочтения.

Please wait...
Иван
Иван
8 лет назад

Не хочу вступать в полемику, но не единожды убеждался в улучшении звука,подключая усилитель даже к 16 ом моделям. Мне всё предельно понятно.

Please wait...
Андрей Москалец
Андрей Москалец
8 лет назад
Ответ  Иван

это называется комфортной окраской звука. И дело не в мощности. Она-то как раз тут ни при чем. Просто усилитель вносит в звучание от себя такие изменения (на самом деле искажения), которые вашему слушу приятны. Он может выделять определенные участки частотного диапазона. А другие – наоборот приглушать. В итоге – вам просто нравится звук, который продуцирует усилитель благодаря его АЧХ. И к чистоте и достоверности это не имеет ровным счетом никакого отношения.

Please wait...
Иван
Иван
8 лет назад

В том что вы говорите,есть рациональное зерно. Но спорить об этом можно,но мы не будем. Я просто не думаю, что было обязательно заострять на этом внимание (на замечании автору про “чистоту” ) =).

Please wait...
Андрей Москалец
Андрей Москалец
8 лет назад
Ответ  Иван

я придерживаюсь немного другого мнения. Заострить внимание именно на этой фразе стоило. Дело в том, что из-за своей цены техника FiiO пользуется огромной популярностью. И вероятность того, что прочитав такую заметку кто-то из читателей решится купить тот или иной агрегат из их линейки, довольно высока. А потому, для того чтобы такие люди делали выбор максимально осознанно, необходимо вносить ясность в терминологию. В голове у несведущего в теории начинающего меломана могло бы сложиться абсолютно неверное представление о функциях усилителя. По прочтении он наделил бы его в своих мыслях некими магическими свойствами “чистки” звука. Так бы появился очередно миф. Искоренять который стоило бы огромных трудов. Матчасть и описание функций тех или иных компонентов системы – это та степ, где сведущий человек просто обязан быть предельно точен.

Please wait...
akurashka
akurashka
8 лет назад

А что, с Москальца сняли санкции на комментирования блогов?

Please wait...
Андрей Москалец
Андрей Москалец
8 лет назад
Ответ  akurashka

эм… какие санкции? :)

Please wait...
akurashka
akurashka
8 лет назад

Эффект надзирателя

Please wait...
Андрей Москалец
Андрей Москалец
8 лет назад
Ответ  akurashka

кто здесь? (с)

Please wait...
akurashka
akurashka
8 лет назад

Ваша тетя

Please wait...
Виктор Урушкин
Виктор Урушкин
8 лет назад

Таким образом чище и достовернее после того, как он прошел через внешний усилок, звук в вашем случае точно не мог стать.

По сравнению со стоковым усилителем плеера, мог. Я так понимаю что внешний усилитель подключен к линейному выходу, в обход стандартного;)

Please wait...
Андрей Москалец
Андрей Москалец
8 лет назад

Линейный выход у FiiO – та еще песня. Скажем так, он не совсем линейный в случае подключения как по обычному jack-овому Line Out. Линейные свойства он приобритает только(!) в случае с коаксиалом.

Please wait...
Crusader_J
Crusader_J
8 лет назад

Вся сіль в тому, що це вийшов огляд на 4 продукти і їх роботу в зв”язці :)
Хоча, щобільше толкових статтей виходить, то більше переконуєшся в тому, що не така вже журба в нас :)

Please wait...
Наверх

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: