Тренажер з мови для гіків і не тільки

Once upon a time мені захотілося освоїти новітні інформаційні цифрові технології. Що саме спонукало до цього: цікавість, модний тренд, бажання заробітків — вже не пам’ятаю. Та і грець із ним! Що саме і як вчити, підказати не було кому, тому хід моїх думок був дуже простий: все пов’язане з інтернетом; в інтернеті сайти; розпитуємо в мудрого Гугола «як робити сайти?» Уроків, на щастя, у мережі предостатньо, обирай собі до смаку. ЯК робляться сайти я, з горем пополам, отримав уявлення, залишалося придумати ЩО робити. Забігаючи наперед скажу, що результат у мене, кінець-кінцем, вийшов дещо кращий ніж у декого.

Після закінчення звичайної сільської середньої школи і вступу в університет, мене шокував надзвичайно низький рівень знань з української мови серед моїх однокурсників, не тільки тих, які закінчили звичайні середні школи, а й випускників гімназій. Ліцеїсти — ті, хто вчилися в ліцеї при нашому університеті, також не демонстрували якихось особливих досягнень, може, просто кмітливіші подалися у престижніші виші. Водночас я не був відмінником, з тієї ж української мови були одні четвірки, і, я в цьому впевнений, у нас у класі навіть трієчники вміли краще зробити аналіз речення, ніж це робили більшість моїх однокурсників. Врешті, лише двоє, я та ще одна моя однокурсниця, мали вільне відвідування пар з української мови, «ділова українська мова» — здається, так називався предмет. Але роки автоматичного заповнення стандартних формулярів далися взнаки.

Десь я зустрічав аналогію про пам’ять: коли ми сприймаємо нову інформацію, між нейронами утворюються зв’язки, це можна порівняти з протоптуванням стежки у високій траві. Коли до цієї інформації більше не повертатися, то трава, згідно з аналогією, знову піднімається, а інформація — забувається. Регулярне ж повернення до цієї інформації укріплює зв’язки між нейронами, це ніби «витоптуємо постійну доріжку», а працюючи з якоюсь інформацією роками, це як прокладання широкого асфальтованого шляху. Та якщо ви, з якоїсь причини, не затребуєте тривалий час якусь інформацію, навіть широченна магістраль згодом заростає бур’яном. Щось подібне сталося й зі мною.
Одного разу мене здивувало написання слова «об’їжджати» з буквосполученням «ждж», адже воно походить від слова «об’їзд», тобто в моєму розумінні було б правильно «об’їЗджати». Інтернет мене не підтримав, словники також — мої думки заплутались, я нічого не розумів. Я не пам’ятав граматики, я все забув! Потрібно було терміново все згадати, тому почав шукати де потренувати правопис. Але у всесвітній мережі безліч сайтів із переписаними правилами й нудними тестами, та не було дійсно ефективних вправ, щоб повправлятися в письмі.

Якщо вже нічого потрібного нема, то вирішив зробити щось подібне й потрібне мені самостійно. «Немає чобіт — ший постоли», — подумав я та і взявся за роботу. Для мене створити й наповнити завданнями сайт, придумати цікаві вправи — це привід згадати правила, ваше завдання — ці вправи виконати. «Навчай інших — і сам навчишся» простий і, одночасно, ефективний спосіб набратися розуму (тому не дуже лайте мене за помилки навіть у цій статті, я все ще сам вчусь). Отже, разом вчити і пригадувати правопис, і, як результат, підтримувати свою грамотність на гідному рівні куди веселіше. Разом до успіху, разом до перемоги! Така коротка історія появи сайту webpen.com.ua/.

webpen.com.ua

Сьогодні неабияк зростає значення освіченості і знань. Щоб мати міцні знання потрібно постійно тренуватися і практикуватись. Та в багатьох вправи, у яких «кетяги калини ховаються у плетиво багряно-золотого листя», наганяють тугу і відбивають бажання вчитися. Причини бувають різні, не варто зупинятися на них. На webpen.com.ua ви знайдете завдання з дещо іншими прикладами, більш близькими серцю гіка, чи просто «не гіка». Цікавитеся, що відбулося в далекому минулому чи ось нещодавно? Новини біології, географії, фізики, астрономії цікавлять вас і не наганяють нудьгу? А ще ви хочете прокачати граматику української мови? Якщо так — то ми знайшли один одного. Для вправ речення взяті з науково-популярної літератури, художньої літератури найрізноманітніших жанрів, різних джерел в інтернеті. Актуальність — головний критерій відбору наповнення при складанні завдань.
Навчальна картка webpen.com.ua
Навчальні завдання зібрані у блоки, тематика яких спочатку може вас збентежити. Ну яке відношення має антропологія до вивчення української мови?

Поки завдань не так багато, та робота над ними триває, тому з нетерпінням очікую конструктивної критики та побажань, не відходячи від основного задуму, я хочу зробити дійсно якісний ресурс. Яка ж ідеї лежать в основі сайту? «Те, що я чую, я забуваю. Те, що я бачу, я пам’ятаю. Те, що я роблю, я розумію», — так колись давно сказав Конфуцій, я лише дотримуюсь його поради. Ще я не люблю тести: там потрібно більше вгадати потрібну відповідь, у них я часто роблю помилки через банальну неуважність чи неоднозначне формулювання, тому й у мене на сайті ви їх не знайдете. Головний акцент — практика. Виконаєте завдання завдяки міцним знанням чи маєте розвинене почуття мови, чи, може, через n-ну кількість безуспішних спроб? Байдуже — головне, щоб правильно, розуміння прийде згодом (в мене, до речі, це спрацьовує). Взагалі, я не вірю в талант, всьому можна навчитися, потрібна лише безперервність.

Please wait...
0
3 Комментарий
Сначала Новые
Сначала Старые Популярные
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Victor Kiriltsev
Victor Kiriltsev
7 лет назад

Краще б на англійську робити ставку. Англійську на даний момент знають менше людей, ніж українську

Please wait...
dakar
dakar
7 лет назад

У кого есть на это время, пусть первый бросит в меня камень.

Please wait...
Наверх

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: