Настала нова ера ПК. Microsoft представила цілу нову категорію комп’ютерів під назвою Copilot+ PC

Отже, майбутнє настало. Тепер ми маємо окрему категорію для споживчих комп’ютерів зі штучним інтелектом. Microsoft представила її, назвавши Copilot+, а відповідні ПК вона називає Copilot+ PCs. Анонс дійсно гучний і дуже важливий як для ринку, так і для самої Microsoft, тому давайте розбиратися, що це таке.

Давайте із найпростішого. Copilot+ PC – це ті самі AI PC, які нам активно нав’язують останні півроку. Просто тепер ми маємо нову назву, заяву, що це ціла нова категорія ПК, а заразом концентрація навколо одного бренду — Copilot. Так, Windows домінує на ринку без будь-яких конкурентів, так що Microsoft може собі дозволити такий бренд, але все ж таки заміна фундаментального словосполучення AI, яке зрозуміло кожному, на якесь там Copilot – таке собі рішення, як на мене.

Тепер переходимо до суті. Що взагалі таке Copilot+ PC, якими повинні бути ноутбуки, щоб носити цей бренд? Насправді тут якраз усе досить просто. Дві основні компоненти Copilot+ – функції Windows та продуктивність CPU у завданнях AI. Всі ці нові функції Windows з AI з’являться з оновленням 24H2. Раніше повідомлялося, що воно вийде восени, але ті ноутбуки Copilot+, які були вчора анонсовані, вони вийдуть 18 червня і начебто вже будуть працювати під керуванням оновленої Windows.

Поки що про функції відомо небагато. Одна з ключових у системі — Recall. Це функція пошуку історії взаємодії користувача з ПК. Ось як її описує сама Microsoft:

Ми вирішили вирішити одну з найнеприємніших проблем, з якими ми стикаємося щодня – знайти на нашому ПК щось, що, як ми знаємо, ми вже бачили раніше. Сьогодні ми повинні пам’ятати, в якій папці з файлами він зберігався, на якому веб-сайті він знаходився, або перегортати сотні електронних листів, намагаючись знайти його.

Тепер за допомогою Recall ви можете отримати практичний доступ до того, що ви бачили або робили на своєму комп’ютері, так, ніби у вас є фотографічна пам’ять. Комп’ютери Copilot+ організують інформацію так само, як і ми, на основі відносин та асоціацій, унікальних для кожного нашого індивідуального досвіду. Це допоможе вам згадати речі, які ви, можливо, забули, щоб ви могли швидко та інтуїтивно знайти те, що шукаєте, просто використовуючи підказки, що запам’яталися.

Ви можете прокручувати час, щоб знайти потрібний вам контент на часовій шкалі в будь-якій програмі, веб-сайті, документі і т. д. Взаємодіяти інтуїтивно, використовуючи знімки екрана, які допоможуть вам зробити наступний крок, використовуючи пропоновані дії, засновані на розпізнаванні об’єктів. І поверніться туди, де ви були, будь то конкретний електронний лист в Outlook або потрібний чат в Teams.

Recall використовує ваш особистий семантичний індекс, вiн повністю зберігається на вашому пристрої. Ваші фотографії належать вам; вони залишаються локально на комп’ютері. Ви можете видаляти окремі знімки, налаштовувати та видаляти діапазони часу в налаштуваннях або зупиняти роботу в будь-який момент прямо за допомогою піктограми на панелі завдань на панелі завдань. Ви також можете заборонити збереження програм та веб-сайтів. Ви завжди контролюєте конфіденційність, якій можете довіряти.

Багато інших стосуються стороннього програмного забезпечення, так що масовому користувачеві не дуже цікаві. Загалом, незважаючи на цілу нову категорію, поки що не дуже зрозуміло, наскільки це корисно для середньостатистичного користувача. Хоча згодом, звичайно, ситуація має покращуватися.

Що стосується процесорів, вони повинні пропонувати продуктивність у завданнях AI вище за певний рівень. Схоже, крапкою звіту є 40 TOPS. І ось тут уже починається плутанина. Справа в тому, що Microsoft наголошує на продуктивності апаратного блоку NPU. Нові SoC Snapdragon X мають 45 TOPS. Це досить багато для процесора. У тих же Ryzen 8040 всього 16 TOPS, а в Meteor Lake – 11 TOPS. При цьому та ж Microsoft окремо згадує продуктивність загалом, і тут уже у Snapdragon X щось близько 70 TOPS, а процесори Intel Lunar Lake, які вийдуть у третьому кварталі, запропонують близько 100 TOPS. До NPU у такому разі додається GPU та CPU. Але переважно графічне ядро.

І ось тут багато запитань. Продуктивність у завданнях AI – це просто продуктивність у режимі INT8 та подібних. Звичайний CPU та звичайний GPU можуть робити такі обчислення, причому потужність сучасних відеокарт – сотні TOPS. Так, блок NPU набагато більш енергоефективний, оскільки він створювався саме для такого режиму роботи. Але для того ж настільного ПК це взагалі не має сенсу. Власне, питання. Чи буде Microsoft якимось штучним чином обмежувати можливості Windows на системах, де процесор не має блоку NPU? Я припускаю, що не повинна. Але тоді всі ті функції AI в системі зазвичай взагалі ніяк не зав’язані на шильдик Copilot+. Так, якщо у вас старий ПК або ПК без відеокарти, тут є непонятки, але дискретний GPU повинен бути швидше за NPU, і тоді він навіть більше Copilot+ PC, ніж якийсь новий ноутбук на Snapdragon X.

Загалом тут поки ситуація неясна, і доведеться чекати виходу оновлення Windows 11 для всіх. Мені найбільше цікаво, як працюватимуть вбудовані в саму систему функції AI на комп’ютерах без дискретного GPU, де продуктивність INT8 дійсно невелика.

Давайте відзначимо ще одну цікаву деталь. Річ у тім, що останні півроку терміном AI PC компанія Intel називала комп’ютери з процесорами Meteor Lake. Тому що вони першими у Intel (поки що й єдині) отримали апаратний блок NPU. У AMD такий блок з’явився ще в процесорах Ryzen 7040, а у Ryzen 8040 він став потужнішим (він там потужніший, ніж у Intel), але Intel, само собою, говорила лише про свої продукти. Так ось, просувала собі Intel всі ці AI PC цілих півроку, намагалася показати якісь сценарії використання AI в Windows, хоча вони всі були притягнуті за вуха, і тут раптом приходить Microsoft і відразу відмовляється від процесорів Intel (нові Surface засновані на Snapdragon X), руйнує бренд AI PC, висуваючи свій, а заразом прописує в вимогах для Copilot+ PC продуктивність у обчисленнях AI від 40 TOPS і вище, а Meteor Lake таким похвалитися не можуть. Яскравий приклад того, як деякі компанії прагнуть рекламувати щось нове просто сподіваючись, що першість їм щось дасть.

Please wait...
Теги: , , , , , , , , , , ,
0
0 Комментарий
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Наверх

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: