Все, що вам потрібно знати про величезну проблему з процесорами Intel

За останні кілька днів з’явилося багато інформації про прикру проблему процесорів Intel Core 13 і 14 поколінь, тому ми вирішили зібрати для вас все в одному матеріалі, щоб ви зрозуміли суть проблеми і до чього все звелося.

Отже, давайте трохи передісторії. Процесори Core 13-го і 14-го поколінь — це одне і те ж. Raptor Lake і Raptor Lake Refresh нічим не відрізняються, крім частот, хіба що Core i7 отримав більше маленьких ядер. Насправді це одне й те саме під різними назвами. Перші Core 13-го покоління були випущені наприкінці 2022 року. 14-е покоління було випущено в кінці минулого року.

Найперші скарги користувачів з’явилися, мабуть, ще близько року тому, але більш масово все розгорнулося в кінці минулого року, а свого апофеозу досягло вже на початку нинішнього.

В чому проблема? Зазвичай говорять про нестабільну роботу. Збій програм, перезавантаження комп’ютерів і так далі. Всі принади апаратних збоїв. Але ці проблеми проявляються далеко не завжди і не у всіх. Тут немає загального правила, але точно відомо, коли ситуація досить критична. Це робота з Unreal Engine 5. Причому як створення ігор цьому двигуні, і самі гри. І останнім часом таких ігор вийшло дуже багато, так що проблема почала проявлятися у все більшої кількості людей.

Вже буквально за останній місяць на компанію почали массово скаржитися. Розробники Path of Titans з Alderon Games заявили, що зіткнулися з якоюсь абсурдною 100-відсотковою відмовою під час тестування, тобто кожен їхній комп’ютер вилітав під час роботи з UE5. Інші компанії також говорять про дуже високий рівень відмов. В першу чергу проблеми стосуються топових Core i9-13900K і Core i9-14900K, а також їх варіантів K/KS. Іноді проблеми виникають навіть з Core i7. Молодші процесори або взагалі не схильні до проблеми, або випадки настільки рідкісні, що ними можна взагалі знехтувати.

Intel довго зберігала мовчання. Першими лайфхак узагалі підказали розробники з якоїсь там студії. Вони заявили, що необхідно знизити частоту CPU до значення нижче 5,5 ГГц. І це начебто працювало. Цей факт, а також те, що проблема виявлялася в основному у Core i9, вже наводив на думку, що проблема якось пов’язана чи то з енергоспоживанням, чи то з перегрівом, чи з напругою.

Коли Intel вперше прокоментувала ситуацію у квітні, вона звинуватила у всьому виробників материнських плат. Мовляв, це вони винні, що всі поголовно виставляють такі налаштування, що процесори працюють в екстремальних режимах. Проблема в тому, що Intel ніяк не регулює ці налаштування, а щоби CPU показували свої максимальні результати, вони повинні працювати саме при максимальних налаштуваннях.

Пізніше компанія заявила, що знайшла не першопричину проблеми, але фактор, який її посилює. Він полягав у одному з параметрів напруги. Компанія заявила, що створила спеціальний профіль Intel Baseline Profile для материнських плат, оновившись до якого можна покращити ситуацію, хоч і не виправити її повністю. Правда, профіль полягав у тому, що знижував напруги і частоти, і в результаті Core i9 працював як Core i7, а часом і трохи швидше за Core i5.

Минав час, дедалі більше компаній заявляли, що переходять на Ryzen, дедалі більше звичайних геймерів повертали CPU продавцям. І ось днями Intel заявила, що знайшла основну проблему всіх бід. Це все ще один із параметрів напруги, який завищується через алгоритм мікрокоду, що призводить до некоректних запитів напруги на процесор. І начебто все добре, і в серпні вже вийде патч.

Щоправда, у своїй заяві Intel чомусь забула згадати, що цей патч — це не ліки, а вакцина. Простіше кажучи, він потрібний для тих систем, які проблема ще не торкнулася. Завдяки патчу вона там виникнути і не мусить. А от ті CPU, які вже виявляють нестабільність — їм цей патч не допоможе, тому що суть не просто в некоректній роботі, а в тому, що через підвищену напругу фізично деградує кристал CPU. Простіше кажучи, дорога одна – на заміну за гарантією. Крім того, як виявилося, ще наприкінці минулого року процесори з ранніх партій були проблемними через окислення, що проявляється з часом, але цей дефект нібито усунули ще торік. Також компанія заявила, що не збирається призупиняти продаж, запускати кампанію відкликання і навряд чи продовжуватиме гарантію.

То що ми маємо за фактом? Ми маємо величезну проблему, яка торкнулася мільйонів ПК по всьому світу. Ця проблема буде вирішена в серпні лише частково: для тих, кого вона й так не торкнулася. Решта вже зараз може звертатися за гарантією для заміни або повернення грошей. Ми маємо сильний удар по репутації як через саму проблему, так і через неквапливість Intel. Більш ніж впевнений, що чимало розробників та звичайних користувачів перейдуть на процесори AMD. Тим більше, що Ryzen 9000, судячи з усього, будуть крутими, будуть дешевшими за попередників, та й з’являться вже через два тижні. Крім того, ще потрібно дочекатися цього самого патчу і згодом переконатися, що він взагалі працює.

Є, мабуть, ще один ефект. Ще коли ситуація тільки почала набирати обертів, я собі припустив, що проблема може позначитися на нових CPU Intel. Якщо проблема так чи інакше пов’язана з частотою (а підвищена напруга потрібно щоб піднімати цю частоту), то нові процесори можуть зробити менш високочастотними. І нові дані це підтверджують. Core Ultra 200 лінійки Arrow Lake, які очікуються восени чи взимку, працюватимуть на менших частотах, ніж поточне покоління. Наприклад, топовий Core Ultra 9 285K, який міг би називатися Core i9-15900K, якби Intel не перейшла на новий неймінг, матиме частоту лише до 5,7 ГГц проти 6 ГГц у Core i9-14900K. Це ж торкнеться і молодших процесорів.

Різниця в 100-300 МГц не те щоб критична, але все ж таки помітна. А Arrow Lake ще й позбавлені Hyper-Threading. І в результаті перші витоки по тестах не тішать. Якщо нові процесори Intel сильно поступатимуться Ryzen 9000, і компанія не знизить ціни, причому істотно, це буде ще один удар по репутації, причому триватиме він цілий рік до виходу нового покоління.

Please wait...
Теги: , , , , , , , , ,
0
0 Комментарий
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Наверх