Вживаний iPhone 13 Pro по ціні iPhone 15 pro – Частина перша

Я знову прорахувався. Хоча ідея була максимально проста і зрозуміла — придбати iPhone 13 Pro “по низу ринка”. Від нього мені було потрібно, щоб все працювало, він не був зібраний з китайських запчастин, а все інше мене не хвилювало.

Однак зараз я жалкую, що ніхто не попередив мене тоді, коли я віддавав 470 доларів за цей телефон з невеличким недоліком, що через декілька місяців використання він подарує мені непередавані відчуття, незабутні емоції і зрештою коштуватиме, як новий iPhone 15 Pro.

Ідейно iPhone 13 Pro, як і 12 Pro та навіть 14 Pro (чи Max-версіі), є чудовими смартфонами для придбання на вторинному ринку за значно менші гроші, ніж вони коштували на момент виходу. У моїх очах ці моделі набагато кращі за більшість нових андроїдів середнього класу. Тож, як тільки з’явилася можливість, я почав шукати підходящий для себе варіант на локальному ринку.

Знаходився я, на той момент, в Канаді і в ідеальному стані ці смартфони продавалися в середньому за 600 доларів, але інколи траплялися варіанти по 500 доларів. По фотографіям вони виглядали однаково і розуміння “за що переплата” не було. Вирішивши все ж пограти в “казіно”, я знайшов цікавий для мене варіант за 500 доларів, навіть із фотографіями! Останне доволі “штучний” випадок для ринку Канади, бо вони зовсім по іншому продають техніку на барахолках.

Більшість оголошень на вторинному ринку мають фото низької якості або взагалі без них, але цей телефон мав усі ознаки ідеального варіанту, хоч і з дрібним дефектом — заміненим заднім склом. Заміну можна помітити за торчащим клеєм навколо рамки та камер, але я вирішив, що це не проблема і збивши ціну ще на 30 доларів, придбав це щастя.

Характеристики мого “щастя”:

  • Синій колір
  • 128 ГБ пам’яті
  • 86% залишку батареї
  • Подряпаний екран і корпус
  • Запах клею

Лонг сторі шорт – майже половина таких смартфонів мають замінене заднє скло. Це навіть видно по деяких фотографіях. І наче в чому проблема? Так, я чув, що офіційна заміна коштує більше 600 доларів, і що ти втрачаєш водозахист, а скло вклеюють китайське, що не дасть тих відчуттів, як оригінал, але камон. Кинув у чохол і забув взагалі.

Але є невеличке “але”. Після заміни скла, яке відбувається методом повного знищення оригінального на маленькі шматочки і вклеювання нового китайського, у вас 100% не буде працювати LiDAR. Безтолковий модуль, яким ви ним ніколи не користувалися чи взагалі не знали, що він у вас є.

Проблема в тому, що на відміну від оригінального скла з фіолетовим фільтром для цього модуля, в китайському отвір просто зафарбований чорним. Із-за чого телефон не може використовувати данні з датчику.

А це, в свою чергу, стає причиною неадекватної роботи “Лінійки”, автофокус якось пригає інколи, особливо у портретному режимі і все, що пов`язано з роботою AR також не працює. Плюс MagSafe тримається погано і не завжди телефон реагує на бездротову зарядку.

Так, неприємно, але дехто може навіть не помітити. А дехто навпаки, придбавши такий смартфон, вперше вирішивши подивитися, що таке той Apple, просто не отримає того досвіду користування, який дає справний телефон.

Перевірити роботу LiDAR і таким чином підтвердити свої підозри щодо заміни заднього скла можна наступним чином – скачати аплікацію від самого Apple – Reality Composer. Це такий собі Blender на мінімалках, але там можна просто вибрати дефолтну модель куба і спробувати розмістити її в просторі – 99,9% того, що телефон з заміненим заднім склом цього не зробить. Ще, як варіант, є деякі тестери всіх елементів телефону, але вони всі якісь одноденки з купою реклами і щось корисне знайти важко.

І саме про це я і хотів вам розповісти, коли тільки придбав цей iPhone. Мав наміри поділитися досвідом на своєму прикладі і можливо колись, я б замінив корпус зі склом на оригінальне, але це вже дуже далекі плани, і якось витрачати гроші на це бажання не мав, але…

Будучи останні дні в Америках, я вирішив записатися на заміну акумулятора у офіційному Apple Store, бо у телефона було, як я і казав, 86% ємності батареї і інколи це давало про себе знати. Так, мій MagSafe Power Bank рятував, але все ж хотілося якось привести його до нормального стану, плюс ціна на офіційну заміну акумулятора значно менша, ніж у Європі.

На мій подив, це все зайняло не більше 15 хвилин. Смартфон прогнали по тестам, всі модулі рідні, все наче відзивається – приймаємо в роботу. Проте через годину вийшла людина і сказала, що заміна займе трохи більше часу, ніж очікувалось, бо під час нагріву і розклеювання телефону заднє скло трошечки тріснуло і шматок відлетів сервісмену в око. Як я вияснив трохи пізніше, китайське заднє скло полюбляє таке робити при розігріві.

З сервісником все ок, він промив око, ніяких пошкоджень не зазнав. Проте, прочекавши ще трохи, до мене вийшли з телефоном і сказали: “Ми тобі нічого не поміняли. Задню панель хтось міняв, всередині телефон наповнений частинками битого скла, так що сорян, нічого не можемо зробити.”

На питання “що мені робити” – відповідь була “став щось китайське, бо тобі у Apple будь-який ремонт цього смартфону заріжуть”. Ще раз озвучу, щоб ви почули – ні за гроші, ні по гарантії Apple не буде ремонтувати цей телефон, бо з ним вже хтось і щось робив, хай і без розбирання корпусу.

Якщо вони помічають хоч якусь маленьку дрібничку, якийсь натяк на те, що айфон крутили – вам кажуть досвідуулі. І все, дорога тобі тільки в неавторизовані сервісні центри.

І ви скажете, так а що такого? Apple взагалі-то нас нагрівають, краще замінити акум чи провести будь-який інший ремонт деінде, але втричі дешевше. Якщо вам ок – я не буду сперечатися.

Але для мене телефон – це річ, яка містить в собі десятки важливих файлів, документів, фотографій, контактів, карток, ключів та іншого. Так би мовити, найважливіший хаб усього в моєму житті в компактному корпусі. І я хочу не хвилюватися стосовно якогось “хорошого”, але неоригінального акуму. Чи оригінального, але переклеєного з іншого телефону, бо його доволі легко можна пошкодити. Та й взагалі, хочеться, щоб усе працювало так, як і було задумано.

Отримавши тверде ні, я зрозумів, що цього малого вже ніколи не приймуть на обслуговування і, покористувавшись деякий час, його треба буде продавати. Хоч ще один корисний факт для вас буде – купивши бувший у використанні, рефнутий не Apple “новий” чи просто кручений айфон, забуваємо за офіційний сервіс і оригінальні нові запчастини.

Прилетівши до Європи у мене ще й тріснула задня кришка. Як я і казав, китайське скло не полюбляє нагріву, а +28, бездротова зарядка і прямі сонячні проміні розігрівають телефон до стану “ад”.

Так що поява тріщіни була лише справою часу. І тут я подумав: “що ще станеться з цим телефоном?” Звісно, це неприємно, але це просто підтвердження того, що не треба за нього хвилюватися. Це просто телефон. Користуйся вже як є – тріснула, так тріснула. Не звертай уваги, заробимо грошей – купимо новий.

Але буквально через тиждень після того, як я виявив тріснуту задню кришку, зранку я беру свій телефон і відчуваю, що екран стає трохи з ефектом об’єму, так би мовити, і починає дуже сильно пахнути якоюсь кислотою. Я в напівдрімоті повертаю свій телефон і розумію, що він починає як на дріжджах набухати.

Я швидко його виключаю, бо він на очах почав розширятися. По-перше, це дуже небезпечно, а по-друге, я знаю, що на нових iPhone екран став дуже тоненький і дуже капризний. Якщо він трісне, відновлювати цей телефон не має сенсу, бо екран – це майже найдорожче, що є у цьому смартфоні. Тому я швиденько його вимикаю, розумію, скільки всього важливого в мене в телефоні, і сподіваюся, що він далі не почне розширюватися і екран не трісне.

Швиденько біжу за своїми викрутками Xiaomi, викручую знизу два гвинтика, щоб трошки послабити натяг екрану, щоб він просто вискочив з защіпок і все було добре. І думаю над тим, а що взагалі робити в такому стані, бо з одного боку, я можу сам відкрити смартфон і спробувати щось зробити, але скоріш за все, я можу поламати сам екран. Піддіти 3M стрічку, на яку приклеєний мій екран, я не можу, бо вона нова. В Канаді мені відкривали цей телефон і приклеїли нову оригінальну стрічку, так що вона тримається дуже сильно.

Чекати, що він загориться, бахне, чи трісне екран, чи ще щось – я не можу. Варіанти два: або спробувати звернутися до європейського Apple сервісу, або знайти якісь сторонні сервіси, щоб хоч щось зробити з цим телефоном.

Що ви думаєте? Я об’їздив усі офіційні сервісні центри Apple, яких тут три у цьому місті. Усі три мені відмовили.

  • Перший центр: Відмова через відкручені гвинтики.
  • Другий центр: Відмова через тріснуте заднє скло.
  • Третій центр: Відмова через тріснуте заднє скло, роздутий акумулятор та гвинтики.

Я дивлюся на сервісмена з останнього сервісного цента і кажу: “Почекайте, це офіційна ваша відповідь? Ви розумієте, що у мене вибухонебезпечна ситуація?” Я розумію, що гарантія на цей телефон закінчилася. Проте вони могли б взяти його в роботу і замінити акумулятор, але він каже: “Ні, я не можу взяти ваш телефон в роботу, бо у вас тріснуте заднє скло і набряклий телефон.” Я такий думаю: “Ахрінєть, офіційний Apple відмовляє мені в ремонті через тріснуте заднє скло”.

Вони не проводили ніякі тести, не перевіряли серійник, не робили нічого, просто покрутили телефон, і одна людина зрозуміла, що у мене китайське заднє скло, інші сказали, що у мене гвинтики викручені, а треті сказали, що у мене тріснута задня кришка. Дякую, хлопці, охренеть. Без вас я цього не знав, просто клас.

Я стою, телефон пухне і не знаю, що робити далі. У мене в iPhone eSim, яку я не можу перенести, бо у мене запасний Android який не підтримує eSIM. Я не можу зайти навіть у банківські додатки, бо треба підтвердження по телефону. А sim-карти в мене нема, бо вона eSIM…

Намагаюсь зайти в деякі додатки, але мені банять вхід, банять картки, бо я зайшов з якогось нового місця, нового пристрою, нового IP. Стою собі і думаю: “Матір Господня, це все відбувається через те, що у мене китайське заднє скло в iPhone? Чи просто тому, що я збираю всі баги життя?”

Розумію, що варіантів не залишається. Починаю обдзвонювати всі інші сервісні центри, неофіційні, щоб просто замінили акумулятор. Перший варіант – чекати тиждень-півтора, бо у них завал по роботі. Другий варіант – встановлюють тільки китайські акумулятори, і у вас буде постійно помилка в телефоні, що щось не так з батареєю. Крім того є така інформація, що коли iPhone не може зрозуміти, яка у нього батарея, він працює не на повну потужність, інколи бувають приколи з зарядкою, і акумулятор живе недовго. Але головне, що за заміну на такий неоригінальний китайський акумулятор, який на Aliexpress коштує 20-30 доларів, доведеться заплатити 120-150 євро і чекати тиждень-півтора. За цей час може відбутися все, що завгодно.

Якщо він загориться або щось відбудеться, якщо материнка постраждає, всі мої дані і файли будуть втрачені. Це ще одна корисна інформація – робіть бекап своїх даних.

Розуміючи всю цю абсурдну ситуацію, у мене було декілька варіантів: продати iPhone на запчастини, забути про нього як страшний сон, відновити собі Sim-картки, розблокувати картки банку, втратити купу фотографій і даних, але просто забути про цей iPhone і більше не хвилюватися. Або ж зробити з цього iPhone майже новий. Я вибрав другий варіант. Це буде довго і дорого, але я вирішив спробувати.

Перша частина пригод вже вийшла доволі об’ємною, але це тільки початок. Бо тріщени та вздутий аккумулятор – це не нейстрашніше, що може бути.  Головне, що ми повинні підсумувати в цій частині:

  1. Ніколи не робіть так, як робить Рома.
  2. Подивіться, як робить Рома, і не робіть так.
  3. Ніколи не робіть так, як робить Рома.

Тепер по серйозним пунктам. Заміна заднього скла в iPhone – це не просто “заміна скла”. Коли продавець або хтось з інтернету каже, що нічого страшного, це просто замінили скло і тільки не буде вологозахисту – це брехня.

Деякі фішки в телефоні, як LiDAR, можуть не працювати, бездротова зарядка і MagSafe можуть поводити себе неадекватно. І це такі собі “пасивні” недоліки. Потім у вас буде відсутня можливість звернутися до офіційного Apple сервісу для ремонту чи заміни. Це вже неприємна штука.

Проте найголовніше – коли заднє скло замінюють, його розбивають, і маленькі шматочки скла розлітаються по всьому корпусу. Пилюка зі скла покриває все всередині смартфону. У поєднанні з вібрацією і нагрівом телефону під час зарядки, це може пошкодити оболонку акумулятора. Мій акумулятор був пошкоджений, тому він почав здуватися. Телефон не розумів, що з ним щось не те, бо це саме фізичне зовнішнє пошкодження.

Якщо акумулятор почне здуватися, ви це побачите. Але якщо він загориться, це жесть як небезпечно. Навіть якщо він загориться у вашій кишені, ви отримаєте опіки. А якщо він загориться під час зарядки, це може спалити пів будинку. Пошкоджений акумулятор особливо небезпечний на зарядці.

Багато людей можуть сказати, що у них теж замінене скло, і нічого не сталося. Але мати ймовірність втратити дані, файли або навіть отримати опіки – це вже неприємно. Носити в кишені бомбу сповільненої дії – не найкращий варіант. Я би точно не став довіряти пристрою з неоригінальним аккумом чи сумнівною сервісною історією.

Мій досвід показує, наскільки важливо бути обережним при покупці вживаних пристроїв та враховувати всі можливі ризики і що точно не треба робити, як робить Роман.

Please wait...
Теги: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
0
1 Комментарий
Сначала Новые
Сначала Старые Популярные
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Игорь Феклистов
Игорь Феклистов
2 месяцев назад

1.       Піти з техноблогінгу
2.       Повернутися в техноблогінг у розпал війни для відігравання такого звичного для Ляпоти сценарію з фоновим персонажем у кадрі vlog
3.       Постити матеріали про те, як можна лоханутися й купити зібране з китайських запчастин гімно за прайс нормального девайсу
4.       Не бути задіяним в жодному вартому уваги матеріалі про ключові новинки.
Way to go, йопта. Саша Ляпота знайшов для себе нового Іванова й зміг відтворити звичний для себе рецепт успішного успіху під назвою «робимо vlog-и з комічним чуваком-фамільяром». А от що отримав сам Роман? Загадка. Невже все так погано, що довелося погодитись на таке?

Please wait...
Наверх