Зробили для вас міні-гайд для вибору нового процесора та відеокарти у 2024-2025 роках

Якщо ви збираєтеся цього року купувати новий ПК, не зайвим буде знати, коли що нового виходить. Напередодні запуску нових CPU AMD ми вирішили зібрати для вас усі наявні офіційні і не тільки дані щодо майбутніх новинок на ринку.

Почнемо із нагадування, що ноутбуки Copilot+ на SoC Snapdragon X вже вийшли. Платформа вийшла непоганою, хоча того вау-ефекту, як перша Apple M1, не справила. Але за певних сценаріїв такі ноутбуки можна брати вже зараз.

Далі. 15 липня мали б з’явитися ноутбуки на основі нових APU Ryzen AI 300, але запуск перенесли на 28 липня. Тобто цього дня у продажу з’являться різні мобільні ПК на цих процесорах. Це повністю нові CPU на архітектурі Zen 5, з новими iGPU та NPU. Проблема в тому, що моделей у лінійці поки що всього дві, і незрозуміло, чому. Також незрозуміло, чи буде ця лінійка розширена або нижче її буде ще якась. Але APU дуже круті, з дуже потужним iGPU. Старша модель Radeon 890M взагалі наближається до мобільної 50-ватної RTX 3050.

31 липня у продажу з’являться настільні процесори Ryzen 9000. Тут все за класикою: від 6 до 16 ядер, ядра лише великі, базовий iGPU. Приріст IPC у середньому 16%, але будуть і завдання, де приріст буде значно більшим. Ціни нібито будуть навіть нижчими, ніж у Ryzen 7000 на старті. Сокет AM5 не змінюється. А ще кажуть, що Ryzen 9000X3D вийдуть буквально за кілька місяців після звичайних моделей.

Колись у вересні вийдуть ноутбуки на Intel Lunar Lake. Це дуже незвичайні мобільні процесори Intel, які з самого початку створювалися з прицілом на енергоефективність. У них у всіх буде по чотири великі і чотири малі ядра, при цьому Hyper-Threading відсутня навіть у великих ядер. У настільних Arrow Lake, схоже, також, так що з технологією в цілому можна прощатися.

Так ось, Lunar Lake вийдуть під ім’ям Core Ultra 200V. CPU у всіх буде однаковий, тільки частоти різні. iGPU буде на новій архітектурі Battlemage і буде потужним. Начебто на рівні нового ядра у Ryzen AI 300, але потрібно дивитися тести. При цьому Lunar Lake мають TDP лише 17 Вт, а топова модель – до 30 Вт. А ще це перші процесори Intel із розпаяною на одній підкладці із процесором ОЗУ. Буде або 16 або 32 ГБ. Загалом, дуже цікаві процесори. Потенційно дуже круті для тонких та легких ноутбуків. До речі, це заразом і перші CPU, які повністю випускає TSMC. Там дві плитки, і ось обидві робить TSMC, тобто всі хвалені нові техпроцеси Intel палять осторонь.

До речі, щодо Copilot+. Там потрібний NPU мінімум на 40 TOPS, так ось такі є у Ryzen AI 300 і будуть у Lunar Lake. Якщо треба, майте на увазі.

У другій половині жовтня вийдуть настільні Arrow Lake-S. Щоправда, спочатку лише моделі K, тобто з розблокованим множником. Решта з’явиться вже на початку 2025 року, але це для Intel нормальна практика. Новинки будуть існувати в рамках лінійки Core Ultra 200, кількість ядер начебто буде як у Raptor Lake, тільки Hyper-Threading не буде. Наскільки вони будуть хороші і чи зможуть тягатися з Ryzen 9000, поки що взагалі неясно. До речі, якщо AMD зберігає сокет AM5, то у Intel знову новий – LGA 1851. Так що доведеться купувати і нову материнку.

Таким чином, якщо хочете новий ПК, ви можете орієнтуватися на ці дати.

А що там із відеокартами? А незрозуміло. Раніше всі говорили, що Nvidia, AMD та Intel випустять новинки восени. Тепер активно ходять чутки, що Nvidia та AMD притримають новинки до початку 2025 року. Щодо Intel таких даних немає.

Чи варто чекати? Ну, давайте подивимося. Якщо говорити про Nvidia, там на нас чекає монструозна RTX 5090, яка рватиме все живе. До речі, розрив між RTX 5090 і 5080 буде набагато більшим, ніж між RTX 4090 і 4080. За цінами, швидше за все, буде приблизно так само, як і в актуальній лінійці. Молодші моделі типу RTX 5060 і 5060 Ti знову можуть розчарувати приростом щодо поточного покоління. Пам’яті як у них знову буде лише по 8 ГБ.

З AMD і складніше, і простіше водночас. Складніше, тому що подробиць обмаль. Начебто в лінійці Radeon RX 8000 компанія демпінгуватиме. Простіше, бо флагманів не буде. Тобто RX 8900 чекати не варто, і в кращому випадку ми отримаємо RX 8800, а то й максимум RX 8700. Але обіцяють відмінне співвідношення ціни і продуктивності, а ще кратно покращений блок трасування променів, так що, можливо, RX 8000 в цьому питанні наздоженуть хоча б RTX 30 – буде вже добре.

Про Intel даних ще менше, але точно там не буде ні флагманів, ні субфлагманів, як і в лінійці Arc. Intel поки що не ризикує туди лізти, і правильно, як на мене. Компанія показала, що може допилювати дрова і робить це, може ставити непогані ціни, блок трасування променів у них напрочуд вийшов відмінним з першого разу. Нехай допилює потихеньку.

Загалом, друге півріччя поточного року та, можливо, початок 2025 року будуть насиченими та цікавими. В які віки отримаємо по-справжньому цікаві CPU, нові відеокарти, так що заздрю ​​тим, хто буде збирати собі повністю нові ПК або вибирати ноутбуки.

Please wait...
Теги: , , , , , , , , , , , , , ,
0
0 Комментарий
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Наверх