Apple iPad Pro – Apple M4, OLED Ultra Retina XDR і надтонкий корпус

Оновлені iPad Pro стали головною темою презентації Apple. Найбільш вагомою хардверною зміною, окрім процесору, стали повністю нові й революційні екрани. На відміну від попередніх моделей, які комплектувалися Liquid Retina XDR mini-LED, нові Ultra Retina XDR OLED-панелі забезпечують більш глибокий чорний, більший контраст (2,000,000:1), яскравіші кольори та кращу енергоефективність.

Базуючись на твердженнях самої компаніі Apple, вони використали “найкращі OLED-панелі на ринку”. І дивлячись на характеристики тих панелей – це не пусті слова. Одна тільки технологія тандемних OLED-панелей і заявлена яскравість в 1600 ніт у XDR (1000 ніт у звичайному режимі) просто взриває мозок.

Щоб досягти таких показників, Apple використала “об’єднане світло” двох OLED-панелей, поєднаних разом. При цьому нікуди не ділася підтримка ProMotion 120 Гц!

І, вслід за професійним Studio Display, нові iPad Pro отримали “Nano‑Texture” покриття скла. Така поверхня з нанотекстурним покриттям дозволяє зберегти якість зображення та контраст навіть у яскраво освітленному приміщенні, завдяки розсіянню навколишнього світла.

Моделі iPad Pro 2024 року, як і раніше, доступні в розмірах 11 та 13 -дюймів, але корпуси зазнали деяких змін. Обидві версії стали більш тонкими:

  • 11-дюймовий iPad Pro має товщину 5,3 мм, а минулорічна модель була 5,9 мм
  • 13-дюймовий iPad Pro – 5,1мм, порівняно з 6,4 мм у версіі 2023 року

Легкість і портативність в робочому інструменті – це, звісно, добре. Проте, як на мене, куди більш важливим є автономність, стабільність роботи і надійність конструкції. Сподіваюсь, що ніяких нових “BendGate” нас не очікує.

Крім того, ці пристрої стали першими планшетами з M4, в якому компанія сфокусувалася на роботі зі штучним інтелектом. Інформація про рішення “перестрибнути” M3 ширилася мережею задовго до сьогоднішньої презентації, але для мене все ж стало сюрпризом, що Apple зробила такий хід. Адже, як не крути, навіть базовий M3 міг би потягнути усе, що можна робити на iPad. Але сталося саме так – Pro став першим гаджетом компанії, що використовує новий чіп.

При прямому порівнянні, М4 на 50 відсотків швидше і енергоефективніше ніж М2. І, як завжди, компанія не забула закцентувати увагу, що саме новий чіп має найпотужніший Neural Engine “евер”, який значно пришвидшує роботу з ШІ-додатками.

Для забезпечення стабільної продуктивності навіть під навантаженням, була проведена серйозна робота з пасивним охолодженням. Наскільки реальні ці заяви – зможемо перевірити лише при реальному тестуванні. Бо всі ми чудово знаемо, що “магіі” не буває і збільшуючи потужність будь-чого, треба забеспечити і добре охолодження, щоб не відбувалося падіння частот.

Хоча фотографувати або знімати відео на iPad доволі дивна ідея – компанія також попрацювала у цьому напрямку. Незмінній 12 МП модуль тепер називають “професійною камерою”, що в поєднанні з LiDAR-сканером та мікрофонами “студійної якості”, дозволить знімати якісне 4K-відео у форматі ProRes. І, хоча різноманітність і характеристики камер на iPhone 15 Pro та Pro Max значно перевершує камеру в iPad, мати можливість знімати без втрат у ProRes – це доволі круто.

Крім того, трохи попрацювавши над вбудованим спалахом і прикрутивши до камери штучний інтелект, в iPad змогли значно покращити “сканування документів”, що є доволі зручною фішкою, котрою я постійно користуюсь на iPhone.

Ну і розташування фронтальною камери на боковій грані, дозволяюче більш комфортно здійснювати відеодзвінки при під’єднаній клавіатурі, нікого не здивує. Це потрібно було зробити вже давно.

І, кажучи про додаткову клавіатуру, вона стала більш схожою на такову в Macbook. Тепер перед нами звичне розташування клавіш, алюмінієве покриття і великий скляний тачпед з Force Touch.

Крім того, суттєвим покращенням стала поява Apple Pencil Pro і підтримка роботи з ним. Бо з новими можливостями цього стилуса, виникає питання в доцільності існування аналогів від інших брендів.

І все це – лише верхівка того айсбергу нових фішок, можливостей і рішень, які з’явилися у  iPad Pro 2024. Бо одні оновлення Final Cut Pro та Logic для цих планшетів, заслуговують окремого матеріалу.

Хоча цей продукт явно не для масового користувача (згадати хоча б ціну), було б дуже цікаво протестувати його у реальному житті і порівняти його з Macbook. Бо ці дві категорії пристроїв стали близькі, як ніколи.

Планшети вже доступні для передзамовлення від 999 і 1299 долларів, залежно від розміру. Як вам таке оновлення і чи дійсно потрібно таке залізо у планшетах, що думаєте?

 

Please wait...
Теги: , ,
0
0 Комментарий
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Наверх