Це про нові iPhone 14 вам не розповіли

Компанія Apple нарешті представила довгоочікувані новинки. Ви все вже про них знаєте, але все ж таки ми пройдемося тезисно по основних пунктах, приділивши увагу саме тому, що не розповідали на презентації, і про що стало відомо вже пізніше.

Як ви знаєте, тепер лінійка виглядає так: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max. Правильне рішення від Apple, тому що mini-версії в обох поколіннях не продавалися, а ось великий, але базовий iPhone, явно буде затребуваний.

Спочатку я приділю увагу тому, що не розповіла сама Apple. Наприклад, ми знаємо, що молодші iPhone зберегли SoC A15 Bionic, хіба що повністю розблокували GPU, а старші отримали нову A16 Bionic. Отже, перші тести показують, що як мінімум CPU у цих платформ практично ідентичний. Geekbench показує, що є невеликий приріст в однопотоці, а в багатопотоці часом результат навіть нижчий, хоча потрібно дочекатися більшої кількості тестів. У будь-якому випадку процесорна частина змінилася дуже мало. GPU, можливо, став потужнішим, але тестів поки що немає. Ну і не варто забувати про техпроцес: він змінився з 5 на 4 нм, так що нова платформа повинна бути енергоефективнішою.

Виправлення. Щойно з’явилися нові тести, і там у багатопотоці все набагато краще: 5455 балів проти 4600 балів. Тож, схоже, все-таки нова платформа справді нова. Правда, чи є сенс від цього для звичайного користувача?

Оперативна пам’ять у всіх новинок по 6 ГБ. Раніше були чутки, що Pro отримають LPDDR5, а молодші залишаться на LPDDR4x, але поки що немає підтвердження.

Камери. Apple продовжила традицію і, схоже, наділила молодші iPhone 14 основним модулем від минулорічних Pro. Щоправда, тести показували, що різниці у знімках та відео майже немає, але все одно добре.

Розміри. Смартфони Apple останніми роками не могли похвалитися легкістю. Були побоювання, що нові моделі стануть ще важчими, але ні. Загалом габарити та маса змінилися на частки відсотка. Що стосується нового iPhone 14 Plus, за розмірами він як iPhone 13/14 Pro Max, а за масою як звичайний Pro. Тобто повинен краще відчуватися в руці, тому що 240 г у старших Pro Max це все-таки дуже багато.

Зарядка. Незважаючи на чутки, Apple не підвищила потужність. Точніше, поки про це ніде нічого не сказано, а на сайті згадується та сама зарядка на 20 Вт. Можливо, тести покажуть, що новинки все ж таки можуть заряджатися з більшою потужністю, ніж торішні моделі, але навряд чи різниця буде відчутною, якщо взагалі буде.

Супутниковий зв’язок. Виявилося, що Apple використовує мережу Globalstar, але вчора ввечері стало відомо, що компанія веде переговори зі SpaceX, тому, можливо, в майбутньому з’явиться і підтримка Starlink, що було б круто.

Режим Cinematic Mode, якщо хтось пропустив, тепер працює в 4K при 30 к/с проти Full HD у минулих моделях. Причому молодші новинки засновані на тій же A15 Bionic, тобто технічно на таке здатна і лінійка 13 айфонів, але навряд чи варто чекати оновлення. Режим Action Mode працює в 2,8K при 60 к/с. Явно йде кроп з 4K, що і дозволяє досягти суперстабілізації. На презентації було вражаюче, чекаємо на тести.

RCS (Rich Communication Services) в iPhone не чекайте. Тім Кук після презентації прямо сказав, що користувачі Apple не просять про це. Якщо хтось не в курсі, RCS — це SMS нового покоління. Тобто це теж протокол передачі повідомлень та контенту, але нового покоління. Його підтримує Google, а ось Apple ні. Через це повідомлення з Android в iMessage і виділяються окремим кольором, і неповноцінні, якщо там є контент. Міняти Apple нічого не хоче, тому що iMessage є однією з сильних фішок iPhone. Щоправда, поступово все одно все переходить у месенджери, так що iMessage явно втрачатиме вагу.

Розширена гарантія AppleCare+ стала кращою і навіть не подорожчала. Тепер вона покриває необмежену кількість випадкових ушкоджень, тоді як раніше було два на рік. Тобто можете упускати скільки завгодно.

eSIM. Так, тепер немає лотків для SIM, а є лише eSIM. Ні це не так. Це є актуальним для США. У Європі залишиться, як і раніше, лоток на одну картку та одна eSIM. У низці країн Азії буде дві звичайні SIM.

Ціни. У США новинки не подорожчали, незважаючи на багато чуток щодо цього, і це круто. Але є проблема. У Європі нові iPhone стали відчутно дорожчими. Якщо той же iPhone 13 стартував із 900 євро, то iPhone 14 починається з 1000 євро! Тобто США новинка коштує 800 доларів, а Європі вже 1000 доларів. Так, у США це без урахування податків, але все ж таки. А iPhone 14 Pro стартує із 1300 євро, тобто вже на 30% дорожче, ніж у США! Очевидно, все через падіння курсу євро. За рік валюта щодо долара впала на 15%. У результаті виходить цікаво. Рік тому 900 євро за iPhone 13 відповідали приблизно 1060 доларів. Зараз 1000 євро за iPhone 14 – це приблизно 1000 доларів. Тобто начебто навіть стало дешевшим. Але ж ми всі розуміємо, що так не працює. Люди, які живуть у Європі, як отримували євро, так і отримують, і їхні зарплати через падіння курсу на 15-20% не зросли. За інфляцію я взагалі мовчу. На тлі цього, до речі, iPhone 13 у Європі взагалі не подешевшав, тобто стоїть, як і коштував весь минулий рік.

Все інше, що стосується основних параметрів і нових фішок iPhone, ви й так уже бачили і читали кілька разів, так що повторюватися не будемо.

Please wait...
Теги: , , , , ,
0
1 Комментарий
Сначала Новые
Сначала Старые Популярные
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
serj
serj
1 год назад

+

Please wait...
Наверх

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: