Ринок портативних консолей з Windows незабаром сильно зміниться

Steam Deck прийшла на ринок та показала, якими мають бути портативні ігрові консолі. І на момент анонсу цієї приставки ніхто нічого подібного запропонувати не міг просто тому, що не було потрібного доступного для всіх бажаючих заліза.

Нагадаю, консоль Valve заснована на APU AMD із GPU Navi. Це дозволяє приставці бути дуже потужною і досить енергоефективною. Цей APU був створений AMD спеціально для Valve, а все інше, що було доступно тоді на ринку, не йшло з цим процесором в жодне порівняння.

Все змінилося на початку року, коли AMD представила Ryzen 6000U. Так, правильніше сказати, що все почало змінюватися, тому що потрібно почекати. Але це не так важливо. Важливо те, що у всіх бажаючих компаній з’явився доступ до заліза, який чудово підходить для портативної ігрової приставки. І вже полетіли перші ластівки.

Отже, почнемо з першої ластівки. Днями була представлена ​​приставка Ayn Loki, яку можна назвати повноцінним конкурентом для Steam Deck за ціною та потужністю. Звичайно, там ще потрібно буде подивитися на екран, автономність, якість та інше, але це поки що оцінити не можна.

Загалом, Ayn Loki буде заснована на якомусь із APU лінійки Ryzen 6000U, а це означає, що потужнiсть там у будь-якому випадку буде не гірша, ніж у Steam Deck, а скоріше краща. І коштувати така консоль буде від 500 доларів, тобто можна порівняти зі Steam Deck.

Буде ще й версія за 300 доларів. Називатися буде Ayn Loki Mini, але там буде якийсь процесор Alder Lake. З огляду на ціну приставки, це явно щось найпримітивніше, тож грати там можна буде лише у щось старе чи максимально просте. Але все-таки 300 доларів.

Тепер про другу ластівку. Ayaneo Air Plus коштуватиме 290 доларів, а для учасників закритого клубу буде можливість придбати консоль за 200 доларів. В її основі лежатиме APU AMD лінійки Mendocino. Це нова лінійка, яку AMD представила днями. Вона орієнтована на дешеві ноутбуки із ціною 400-700 доларів. Поки відомо лише про техпроцес 6 нм, чотири ядра Zen 2 і GPU Navi. Тобто дуже схоже на те, що стоїть у Steam Deck. Але тут питання, який GPU там буде. Сама AMD поки нічого не говорила, а перші чутки стверджують, що там буде лише 128 потокових процесорів. Тобто вчетверо менше, ніж у Steam Deck. Зрозуміло, що знову пограти в умовну Control не вийде ніяк, але не всім це треба. Зараз тренд на ретро-ігри, на всякі рогалики, виживачi та інші ігри з дуже простою графікою, які легко підуть і на такому залiзі. Тим більше, в такі ігри чудово грати на портативі. А менш потужний GPU ще й означає кращу автономність. Пам’ятаємо про ціну лише у 300 доларів. Щоправда, вийде це у найкращому разі наприкінці року.

Але за підсумком виходить, що виробники отримали потужні і енергоефективні платформи для створення портативних приставок за людськими цінами. Так, треба почекати, поки ці платформи стануть їм повноцінно доступними, але це вже не таке важливе питання. Загалом у найближчий рік на ринку з’явиться набагато більше таких приставок із достатньою потужністю для сучасних ігор, і це круто і для розробників, і для геймерів, і для різних компаній на цьому ринку.

Please wait...
0
6 Комментарий
Сначала Новые
Сначала Старые Популярные
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Зеленоока Красуня Русалонька з Моря
Зеленоока Красуня Русалонька з Моря
1 год назад

Найсмішніше що на Стім деку немає Віндовс, а ще забули про 3 покоління GPD Win.

Please wait...
Микола Ковбасюк, сотник Майдану
Микола Ковбасюк, сотник Майдану
1 год назад

Хуй, пизда та джигурда
Ось що таке консолi на вiндовс

Please wait...
Ron
Ron
1 год назад

А без мату ніяк?

Please wait...
Микола Ковбасюк, сотник Майдану
Микола Ковбасюк, сотник Майдану
1 год назад
Ответ  Ron

А яка рiзниця?
Чи матюччя перетворюють на москаля?

Please wait...
Кирил
Кирил
1 год назад

Мат в цьому контесті це просто тупо от і все. Було б по ділу, зрозуіміло, а так це тупізм по повній.

Please wait...
Микола Ковбасюк, сотник Майдану
Микола Ковбасюк, сотник Майдану
1 год назад
Ответ  Кирил

Хтiв написати щось про вашого батька бандеру, але, мабуть, з тобою погоджуся.

Я бiльше не буду.

Please wait...
Наверх

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: