Ще один дефіцит на ринку чіпів. Тепер нам не вистачає фотомасок

Якщо ви думали, що всі дефіцити чіпів вже переможені, у мене є для вас погані новини. Ось вам новий – дефіцит фотомасок. Дефіцит фотомасок продовжується, незважаючи на глобальний економічний спад через високий попит на товар з боку китайських компаній, що виготовляють чіпи. Виробники фотомасок, Toppan, Photronics і Dai Nippon Printing, підтримують 100% продуктивність заводу, але це не допомагає.

Деякі китайські компанії, що займаються виробництвом чіпів, навіть доплачують, щоб скоротити час доставки. Фотошаблони виготовлені з кварцових заготовок, на яких нанесені схеми. Вони схожі на плівку для кіноапаратів. Візерунки на фотошаблоні нанесені на пластини методом літографії. Цей ультрафіолетовий процес використовує десятки фотошаблонів, які називаються наборами. Більш тонкі шаблони схем для просунутих чіпів вимагають більше фотомасок. Наприклад, застарілий процес може вимагати 30 одиниць, але найдосконаліший процес вимагатиме від 70 до 80 одиниць.

Минулого року в Китаї було зафіксовано аж 3243 компанії, що займаються виробництвом мікросхем, що стало причиною зростання кількості санкцій США. Запуск 7-нм процесу DUV китайським заводом SMIC також посилив дефіцит фотошаблонів. Процес DUV вимагає більше масок порівняно з EUV для нанесення кількох візерунків. Зростання кількості компаній, що займаються виробництвом чіпів штучного інтелекту, також є ще однією причиною, яка була викликана популярністю ChatGPT.

Toppan зазначив у своєму звіті про прибутки за останній фінансовий квартал, що високий попит на фотомаски, як очікується, збережеться протягом року. Dai Nippon Printing також погодився зі звітом. Toppan заявив, що планує розширити свої потужності з виробництва фотомасок за допомогою своїх глобальних виробничих потужностей. Однак джерела повідомили, що збільшених потужностей виробників фотомасок буде недостатньо для задоволення попиту, що зробить зростання цін на товар неминучим наступного року.

Please wait...
0
0 Комментарий
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Наверх

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: