Якщо хочете купити Radeon RX 7900 XTX, прочитайте цю статтю

Останні тижні у мережі активно обговорюють проблеми відеокарт Radeon RX 7900 XTX. Історія ще не закінчилася, але я вирішив розповісти вам основи.

Отже, якщо коротко, деякі RX 7900 XTX у референсному дизайні мають дефект системи охолодження, через що перегріваються. Але не ламаються від цього. Поки що.

Давайте докладніше. Отже, коли з’явилися перші огляди новинок AMD, дехто зіткнувся з проблемою, що максимальна температура (у неї багато різних назв) може досягати 110 градусів. Це дуже багато, хоча зараз багато флагманських CPU і GPU дуже сильно гріються. Але це саме максимальна температура, характерна лише для якоїсь однієї точки картки. Інші температури зазвичай на 15-20 градусів нижче.

Спершу AMD заявила, що це нормально. До того ж багато хто згадав, що ще за часів Radeon RX 5000 були такі самі особливості. Крім того, жодного випадку виходу з ладу RX 7900 XTX через перегрівання не було. Проте з кожним днем таких історій ставало дедалі більше, і за справу взялися ентузіасти.

Відомий блогер Ігор Валлоссек з Igors Lab заморочився і ретельно відсканував на 3D-сканері свою карту і виявив, що в неї відразу кілька проблем, які призводять до перегріву. Вникати в подробиці не буду, але суть у крихітних нерівностях самого GPU, так і підошви СО. І це можна почасти вирішити. Що важливо, Валлоссек тестував RX 7900 XT, а не XTX, і це важливо тому, що майже всі розмови зараз крутяться навколо RX 7900 XTX, але у мережі є й випадки проблем із молодшою карткою. Але не суть.

Не менш відомий оверклокер Der8auer протестував відразу кілька RX 7900 XTX і виявив, що карти по-різному поводяться при вертикальній та горизонтальній установці. Він дійшов висновку, що є якісь проблеми з камерою випаровування кулера.

Пізніше AMD сама підтвердила, що на ринок потрапила невелика партія із бракованими випарними камерами. Але, це важливо, AMD говорить лише про RX 7900 XTX, хоча є й випадки з молодшою моделлю. Крім того, це стосується лише еталонних карток. Вони можуть бути випущені будь-якою компанією, але виробляються все одно одним партнером AMD (зазвичай це Sapphire), а решта лише клеять наклейки. Тобто, якщо хочете RX 7900 і не мати проблем із перегріванням, купуйте картки з нереференсним дизайном. До того ж, деякі такі моделі мають більший ліміт потужності і просто працюють на більш високих частотах.

Далі. Наразі вже є неофіційна інформація, що бракованими виявилися чи не 10% усіх карток, а то й більше. У AMD вже нібито немає карток для заміни, хоча компанія готова і змінювати, і повертати гроші. При цьому жодного випадку поломки через цю проблему поки що не було, хоча це не означає, що таке нагрівання не призведе до більш швидкої смерті карти через кілька років.

Загалом поки остаточної точки в історії не поставлено, але, якщо раптом збираєтеся купити такий адаптер, або протестуйте конкретний екземпляр перед покупкою, або беріть нереференсні моделі.

Please wait...
Теги: , , ,
0
0 Комментарий
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Наверх

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: