ТОПОВИЙ NVMe-накопичувач с PCIe 4.0 – Samsung 980 PRO

Недавно ми розглядали простий і відносно доступний варіант для зберігання даних у вигляді SATA-накопичувача Samsung 870 QVO, який підходить для більшості невимогливих користувачів. Сьогодні ж ми звернемо подивимося на нове топове рішення – Samsung 980 PRO. Це перший накопичувач компанії інтерфейсом PCI-E 4.0 і перший представник серії PRO, який використовує TLC-чіпи 3D V-NAND. Останнє збентежило багатьох, тож давайте розберемося, чого варто чекати від новинки.

Почнемо з простого – що там з компонуванням елементів на платі та підтримкою стандартів? Перед нами звичайний накопичувач у форм-факторі M.2 з підтримкою роботи, як з новою шиною PCI Express 4.0, так і з PCI Express 3.0, що дозволяє використовувати 980 PRO на більш “старих” пристроях.

На самій платі розміщений новий фірмовий контролер “Elpis”, який здатний працювати з чотири рази більшою кількістю запитів введення/виведення, ніж попередник. Крім того, він виготовлений за більш сучасним і енергоефективним 8 нм техпроцесом, що має позитивний вплив на загальні температурні показники.

Окрім самого контролера і, власне, чіпів пам’яті NAND, на пристрої можна помітити окремий блок LPDDR4 DRAM. Його об’єм безпосередньо залежить від об’єму самого накопичувача – у випадку варіанта на 1 ТБ, блок буде розміром у 1 ГБ. У менш ємних накопичувачах DRAM буде зменшений до 512 Мбайт.

Але від об’єму 980 PRO залежить не лише цей параметр. Залежно від конкретної моделі варіюється швидкість послідовного читання/запису, об’єм SLC-кешу та об’єм гарантованого запису. Останній пункт відображає гарантований мінімум, який повинен “перетравити” накопичувач. Протестований варіант на 1 ТБ гарантує запис 600 ТБ даних або 5 років роботи. У варіанті на 500 ГБ заявляють про 300 ТБ гарантованого запису, а в 250 ГБ – 150 ТБ відповідно.

Зрозуміло, що після цих меж він не припинить працювати, просто можливе деяке погіршення швидкісних характеристик, а також зниження загального “здоров’я” накопичувача. До речі, перевірити стан свого SSD, провести базові тести, зашифрувати або налаштувати деякі параметри можна в фірмовій утиліті Samsung Magician.

Інтерфейс не викликає питань і навіть непідготовлений користувач зможе розібратися, що до чого. Що ж стосується температур, то, незважаючи на просто величезні заявлені швидкості на рівні 7000/5000 МБ/с, деякі додаткові елементи і 8 нм техпроцес дозволяють зберегти прийнятні показники, не вдаючись до зниження частот.

На контролер виробник встановив тонку пластину, яка покращує відведення тепла, а на зворотню сторону накопичувача наклеєний спеціальний мідний стікер, який робить те ж саме. І, як видно на скріншотах, це працює.

Однак, якщо ви плануєте використовувати 980 PRO в повній мірі – я б рекомендував розмістити поверх SSD просте охолодження, щоб зберегти температури під навантаженням в прийнятних діапазонах. Плюс у багатьох материнських платах, починаючи з середнього цінового діапазону, можна зустріти комплектне охолодження, що ще більше спрощує весь процес встановлення. Засунули в роз’єм, накрили стандартним охолодженням і, таким способом, забезпечили свій накопичувач.

Говорячи про безпосереднє тестування, у мене не було в “господарстві” підходящого ПК, готового до таких нових технологій. Але, прогнавши пару тестів на ноутбуці, я зміг отримати досить непогані результати.

Крім того, я зміг наочно перевірити особливості роботи SLC-кешу. Статичний об’єм у моєї 1 ТБ моделі складає 6 ГБ, а динамічний може досягати позначки у 114 ГБ. Під час запису невеликих масивів даних можна розраховувати на досить серйозну швидкість. І в звичайному використанні зниження цих показників чекати не варто.

Однак, якщо ваша умовна “папка з файлами” перевищує розмір кешу, варто очікувати зниження швидкості запису, що властиво для всіх подібних накопичувачів. Також з заповненням SSD більше, ніж на 80-90 відсотків, показники запису також зменшуються. Як не крути, такі “диски” не люблять, коли їх забивають до повного. Краще залишати деякий простір для адекватної роботи динамічного кешу.

Що стосується повсякденного використання, то 980 PRO лише радує – у робочих програмах, таких як Premiere, або під час завантаження ігор, він ніяк не обмежує потужності вашої системи, забезпечуючи дійсно високі показники швидкості читання/запису. Його з головою вистачить для більшості типових завдань звичайних користувачів і навіть певна кількість ентузіастів залишиться задоволеними. Здивовує лише тип пам’яті, адже саме за можливості та надійність MLC-чіпів багато хто любив ці накопичувачі.

Так, у новому поколінні компанія вирішила піти шляхом певного “здешевлення” конструкції, використавши інший тип пам’яті. Але, маючі конкретні гарантійні зобов’язання та заявлений запас міцності, проблем з накопичувачем бути не повинно. Так як і швидкісні показники хороші, і також вартість, яка стартує від 90 і доходить до 250 доларів за 1 ТБ модель, адекватна. Але, вибір завжди за вами і не варто списувати з рахунків попереднє покоління SSD.

Так що, на мою думку, нове покоління накопичувачів від Samsung вийшло досить непоганим. Зрозуміло, що деякі питання до них є, однак, оглядаючись на можливості, швидкість і ціну – це досить цікава пропозиція за свої гроші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Please wait...
Теги: , , , , ,
0
0 Комментарий
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Наверх

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: