Корисні сайти під час війни

У нинішні скрутні часи дуже багатьом людям потрібна допомога. Дуже різна і якнайбільше. І сучасні технології, на щастя, дозволяють знайти таку допомогу набагато швидше та простіше. І надати, до речі, також. Зараз величезна кількість людей в Україні і не тільки шукає інформацію про житло, їжу, безпечні місця, транспорт, догляд і так далі. Величезна кількість людей шукає, як надати нужденним те, що можуть забезпечити ті чи інші люди.

Спробуємо зібрати деякі корисні та важливі на даний момент сервіси, які комусь допоможуть купити буханець хліба, а комусь, можливо, навіть врятують життя.

1. Opir (https://opir.org/)

Це інтерактивна карта усієї України, де відзначені різні важливі та корисні точки. Включно з АЗС, аптеки, магазини і так далі. Для кожної точки є точна адреса та статус того, чи підтверджена інформація за цим місцем чи ні. Є також час роботи, контакти та інші дані.

Ми прагнемо надавати якісну та перевірену інформацію за допомогою інтерактивної мапи людям, які залишились у великих містах. Основну інформації ми беремо з відкритих і загальнодоступних джерел. Ми уточнюємо актуальність інформації за допомогою волонтерів та звернень від мешканців міста, таких як ти. Звернення модеруються, щоб уникнути поширення дизінформації та потенційно небезпечної інформації.

2. Potreba (https://potreba.org/)

Це сервіс оголошень, де люди можуть писати про пошук певної допомоги (житло, фінансова допомога, ліки, продукти тощо), а також пропонувати свою допомогу. Сайт є максимально простим, але зараз не до дизайну.

3. Tabletki.ua (https://tabletki.ua)

Це сайт для пошуку ліків в аптеках України. Просто ще один агрегатор, але нині навіть такий ресурс зайвим не буде.

Ми допомагаємо знайти більш вигідні пропозиції та забронювати товари за зниженою ціною в аптеках, ближчих до вас. Можна не бігати по аптеках у пошуку всіх необхідних товарів, а знайти їх і забронювати на сайті, щоб потім забрати у зручний час у найближчій аптеці поруч із домом чи по дорозі на роботу, заощаджуючи свій час і гроші. На цьому сайті ви також знайдете довідкову інформацію з лікарських засобів (інструкції, аналоги, браковані серії препаратів тощо), актуальні дані про наявність медикаментів і ціни на них в аптеках України.

4. Прихисток (https://prykhystok.in.ua/)

Дуже важливий зараз сайт, де можна знайти притулок. Є простий фільтр, де можна вказати, хто саме шукає житло, скільки людей та в якому регіоні. Можна переглянути адресу та контакти власників житла. Також сайт попереджає, що всі пропозиції, розміщені на цьому майданчику, повинні бути безкоштовними, тому якщо хтось вимагає з вас якісь гроші, це шахраї або просто погані люди, які бажають нажитися на горі інших.

5. Список працюючих аптек

Це картка на основі Google Maps, де відзначені працюючі аптеки по всій території нашої країни. Є також окрема база даних із цими аптеками. Список постійно оновлюється, але потрібно розуміти, що під час війни будь-яка така інформація може перестати бути актуальною в будь-який момент, тому завжди намагайтеся перевіряти ще раз, чи працює та чи інша аптека перед виходом.

6. ВзаємоДія (https://viyna.net/)

Дуже простий сайт, де зібрано багато корисної інформації, яка зараз є актуальною. Там є посилання на ресурси новин, відповіді на важливі під час військових дій питання, порядок дій в екстрених ситуаціях, правила безпеки та багато іншого. Враховуючи, що більшість людей раніше ніколи не цікавилися безліччю подібних питань (і це нормально), а також з огляду на психологічний стан багатьох людей, коли мозок часом просто відмовляється мислити раціонально, така інформація може бути життєво необхідною.

Ця платформа створена для швидкого та легкого пошуку інформації під час війни. Розділи постійно поповнюються, а ресурси ретельно перевіряються командою фахівців.

7. Лун Місто (https://misto.lun.ua/help)

Ще одна інтерактивна карта, де зібрано багато корисних точок. Щоправда, зараз там є лише відділення Нової пошти, Okko, Jastin та Сільпо. Але все одно може бути корисним.

8. Evacuation в Uklon

У сервісі таксі Uklon з’явився новий клас поїздок під назвою Evacuation. Ось вам опис цього класу від самого сервісу.

Тепер у тебе є можливість дістатись з одного міста України в інше, знайшовши водія через додаток Uklon. Для того, щоб зробити таке замовлення, тобі необхідно обрати клас авто Evacuation.

❗️Важливо:

⚡️Кінцеву точку поїздки треба обирати виключно піном на карті. Тобто, вручну поставити на карті точку на потрібній адресі, куди ви прямуєте;

⚡️ Тариф на поїздку повторює тариф вашого міста, окрім вартості кілометра за містом — вона подвоєна;

⚡️ У тебе є можливість керувати ціною поїздки — змінюй її вручну за допомогою повзунка. Максимально збільшити вартість вручну можливо до 5 разів від стандартного тарифу;

⚡️ Ми не беремо комісію з водіїв за виконання поїздок, що здійснюються з гарячих точок бойових дій. Також відсутня комісія сервісу і на замовлення в межах цих міст;

⚡️ Перевезення здійснюються водіями, що співпрацюють з сервісом, проте, ми плануємо активно залучати й сторонніх водіїв, щоб у всіх, хто має бажання евакуюватися, була можливість це зробити.

Будь ласка, бережи себе та своїх близьких 💙💛

Все буде Україна!

І тепер сервіси з трохи іншими цілями та завданнями.

1. Росія заплатить

KSE Institute спільно з Офісом Президента України та Міністерством економіки запустили проєкт «Росія заплатить». Проект займатиметься тим, що в його рамках будуть збирати всю інформацію про руйнування, спричинені війною. З назви зрозуміло, що ці дані потрібні для того, щоб у майбутньому змусити Росію заплатити за ці руйнування. Кожен бажаючий може додати свої дані про руйнування. Потрібно вказати тип об’єкта, його назву, розташування, дані свідків руйнувань і фото- або відеоматеріали.

Зараз, коли наші військові боронять кордони України і наших громад, а українські урядовці готуються до міжнародних судів проти Російської Федерації, наше завдання – створити якнайповніший перелік усього, що було зруйновано і продовжує руйнуватися у війні, яку РФ розв‘язала проти України. Ми збираємо дані про матеріальну шкоду, завдану громадянам та державі внаслідок російської агресії. Ці дані потрібні українському уряду для оцінки збитків, яких зазнала держава та громадяни України внаслідок російської агресії та формування позовів до Росії у міжнародних судах про відшкодування цих збитків.

2. Якщо ви стали свідком воєнного злочину РФ проти цивільного населення, фіксуйте та надсилайте докази на сайт https://warcrimes.gov.ua.

Офіс Генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами створив цей ресурс для належного документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні.
  • Ведемо роботу згідно з міжнародними стандартами
  • Захищаємо інформацію та свідків
  • Зберігаємо інформацію для здійснення правосуддя

Задокументовані докази використовуватимуться для кримінального переслідування причетних до злочинів відповідно до українського законодавства у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі після його створення.

Надсилайте відео та фото матеріали, а також будь-яку інформацію згідно з протоколом.

Приклади воєнних злочинів:

  • пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури;
  • уламки снарядів в межах міста;
  • факти поранення/загибелі цивільних осіб внаслідок застосування зброї окупантом;
  • розташування та використання військової техніки в житлових кварталах міста, ведення бойових дій окупантом в житлових кварталах міста;
  • насилля щодо медичного персоналу, пошкодження медичного транспорту, лікарень, обладнання;
  • насильство щодо духовенства, пошкодження/знищення культових споруд (храмів, мечетей, синагог тощо);
  • використання окупантом цивільного одягу, однострою ЗСУ, емблем гуманітарних та медичних установ;
  • факти фізичного насилля, позбавлення волі цивільного населення окупантом;
  • використання цивільної інфраструктури з воєнною метою під прикриттям цивільних;
  • захоплення майна, пограбування окупаційними силами;
  • відмова чи позбавлення доступу до медичної допомоги.

Щоб зафіксувати воєнний злочин,

  • залиште інформацію про себе (вона під надійним захистом);
  • опишіть порушення із зазначенням точного місця та всіх деталей (постраждалих, пошкодження тощо);
  • завантажте фото- або відеодокази.

 

3. КРИЗОВИЙ ЛОГІСТИЧНИЙ ЦЕНТР (https://pomich.org/shippers)

  • Потрібно перевезти гуманітарні вантажі, або евакуювати людей? Ми маємо пул надійних перевізників. Додавай запит на перевезення й ми тебе з’єднаємо з водієм готовим виконати завдання

  • Це платформа для координації доставки гуманітарних вантажів та евакуації людей.
    Як і у випадку з сервісом Potreba, на цьому сайті можна як знайти допомогу в зазначених вище завданнях, так і запропонувати свою. На момент написання цієї новини сайт вже допоміг у 4383 випадках.

P.S. Будьте обережні, бережіть себе та близьких, не вірте фейкам, намагайтеся менше нервувати, будьте сильними і не намагайтеся мислити раціонально. Удачі та сил усім нам.

І в відеоформаті

Please wait...
Теги: , , , , , , , , , , , , , ,
0
4 Комментарий
Сначала Новые
Сначала Старые Популярные
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Alexey
Alexey
2 лет назад

Слава Україні!
Степан Бандера батько наш!

Please wait...
Azov
Azov
2 лет назад
Ответ  Alexey

Звичайно, на тебе і на путіна вистачить.

Please wait...
Ктулху
Ктулху
2 лет назад
Ответ  Azov

Там і ракет не потрібно. Вистачить бункер замкнути

Please wait...
Давпайоп Петро
Давпайоп Петро
2 лет назад
Ответ  Ктулху

А можеш просто нюхнуть пiсюн
I не здiймати зайвого галасу
Тобто не кукарэкать

Please wait...
Наверх

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: