Чи можна пропустити процесори Ryzen 9000? Тести показують, що молодші новинки лише трохи швидше за Ryzen 7000

Компанія AMD випустила процесори Ryzen 9000 на ринок. Поки що тільки дві моделі: Ryzen 5 9600X та Ryzen 7 9700X. Старші дві вийдуть за кілька днів. Різні сайти вже опублікували огляди, тому давайте подивимося, що там вийшло у AMD. Насправді вийшло дивно і багато в чому навіть розчаровує. Особливо на тлі вражаючих запусків минулих поколінь. Це я говорю, як шанувальник AMD.

Якщо говорити загалом, то нові Ryzen швидше за своїх попередників всього на 5-7%. Це дуже мало. Це практично нічого. Це як Intel у минулому, яка додавала щороку саме ті ж 5%, що стало мемом.

І справді це досить дивно. Наприклад, сама AMD говорила про зростання показника IPC на 16%. Більше того, тести показують, що однопоточна продуктивність справді зросла дуже помітно. Вона рекордна для цього сегмента в перерахунку на ват або частоти. Але з багатопоточною не склалося.

Частково причина у TDP. Справа в тому, що обидві новинки AMD мають TDP лише 65 Вт. Для порівняння, Ryzen 5 7600X та Ryzen 7 7700X були 105-ватними. AMD навіть хвалилася до запуску, що її новий восьмиядерник такий класний, що йому не потрібна підвищена потужність.

Насправді потрібна. Тести показують, що, якщо зняти ліміти потужності, Ryzen 7 9700X буде швидше за Ryzen 7 7700X вже плюс-мінус на 15%. Це вже непогано, але AMD за останні роки привчила нас до набагато більшого. Коли новий восьмиядерний наздоганяв 12-ядерні моделі минулого покоління, а нові шестиядерники обходили старі CPU з вісьмома ядрами. Нині такого немає й близько.

Але нові процесори реально дуже енергоефективні. Все-таки 4 нм від TSMC. Ryzen 7 9700X, як і Ryzen 5 9600X, що вже само собою цікаво, під навантаженням в середньому споживає всього 80 Вт. Для порівняння, Ryzen 7 7700X їсть 135 Вт. І гріється новинка мінімально на фоні попередників. Хоча, якщо зняти ліміти потужності, то і живлення підвищиться, і температура.

Що ж за підсумком? За підсумками як мінімум поточні дві молодші моделі – це майже ті ж Ryzen 7000, тільки з меншим енергоспоживанням і нагріванням. Ще новинки дешевші за старі CPU на старті, але саме зараз, звичайно, дешевші саме Ryzen 7000, оскільки ціни встигли сильно знизитися.

Старші Ryzen 9000, ймовірно, будуть цікавішими на тлі попередників через більш високий TDP, але потрібно чекати тестів. Поки що можна точно сказати, що змінювати Ryzen 7000 на Ryzen 9000 немає сенсу. А якщо переходити на AM5 і вибирати щось із молодших CPU, то для економії можна купити Ryzen 7000.

Please wait...
Теги: , , , , , , , , , ,
0
0 Комментарий
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Наверх