Щось справді нове на ринку Windows-ПК. Ноутбуки зі Snapdragon X надійшли у продаж, і вже є тести

Ну що ж, ось і вийшли у продаж ноутбуки Copilot+ на платформах Snapdragon X. У США ціни від 1000 доларів, у Європі, як завжди, дорожчі, бо з урахуванням податків.

Моделей вийшло одразу багато. Видно, що і Qualcomm і Microsoft роблять на нову категорію великі ставки. Настільки, що різні AI-функції Windows 11 24H2 будуть доступні лише на цих ноутбуках щонайменше до осені, а то й до кінця року. Чи вийшло Qualcomm повторити маневр Apple і різко засадити всіх на Arm? Скоріше ні, ніж так, але це не означає, що все погано.

Тестів у мережі вже чимало, але давайте коротко. Якщо ми говоримо про процесорну частину, то тут у середньому і загалом Snapdragon X Elite зі своїми 12 ядрами виступає на рівні актуальних CPU Intel та AMD у тій же категорії, тобто 40-60 Вт. Новинка на рівні топових Ryzen 8000HS і Core Ultra, хоча в деяких тестах помітно слабша. Пам’ятаємо, що це Arm, так що частина програм запускається через емулятор. Якщо вам потрібен ноутбук для роботи, ймовірно, краще AMD або Intel. Для простих завдань можна і Snapdragon.

З GPU трохи гірше. Це не рівень Radeon 780M, але і не так, щоб сильно гірше. Зазвичай слабше на 10-20%, а це вже дуже непогано. Пограти можна навіть у Cyberpunk, хай і на мінімалках.

Та й автономність. Тут все добре. Плюс-мінус на рівні найкращих ноутбуків з Ryzen і Core Ultra з такими ж акумуляторами, але гірше за MacBook.

І що за підсумком? Виходить, що CPU приблизно як у конкурентів, GPU теж, хоча все-таки гірше, автономність хороша, але також приблизно як у інших. І ціни також. Навіщо тоді купувати ноут на Snapdragon?

І це порівняння з поточними мобільними CPU. А вже через місяць виходять Ryzen AI 300, які, схоже, дуже круті, а ближче до кінця року вже й Lunar Lake з Arrow Lake наспіють. Навіщо тоді все-таки купувати ноут на Snapdragon?

Насправді особливо нема за чим. Тобто якихось вагомих причин ЗА, схоже, просто немає. Але й причин ПРОТИ в цілому теж, якщо не брати якихось специфічних завдань. Революції, як у Apple, не сталося. Але насправді на неї навряд чи хтось чекав. Натомість тепер концепція Windows on Arm справді працює. Поки що це лише перший крок, і через кілька років, цілком імовірно, ми прийдемо до того, що вибір між Intel, AMD та Arm буде таким самим звичним, як зараз лише між першими двома.

Please wait...
Теги: , , , , , , , ,
0
0 Комментарий
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Наверх