Це, ймовірно, найкращі процесори Intel за останні роки. Представлені мобільні Core Ultra 200V лінійки Lunar Lake

Intel сьогодні представила дуже круті як мінімум на папері процесори. Так, вони тільки мобільні, так, вони не ставлять жодних рекордів продуктивності… хоча де-не-де ставлять… але за сукупністю параметрів, схоже, це найкраще, що робила Intel за багато років.

Отже, це лінійка Lunar Lake чи Core Ultra 200V. Так, неймінг такий собі, але маємо, що маємо.

Таблицю з параметрами ви побачите нижче, а поки що давайте тезово про найголовніші особливості цих CPU.

  • 1. Це мобільні процесори, орієнтовані енергоефективність. TDP в 17 Вт тому підтвердження.
  • 2. У них всього чотири великі і чотири малі ядра.
  • 3. Конфігурація ядер 4+4 справедлива для всіх моделей лінійки.
  • 4. У великих ядер немає Hyper-Threading. У Arrow Lake, схоже, також не буде.
  • 5. І великі, і малі ядра спираються на нові архітектури: Lion Cove та Skymont відповідно.
  • 6. iGPU тут теж абсолютно новий – на архітектурі Battlemage.
  • 7. Це перші процесори Intel із власною RAM на загальній підкладці. Є 16 ГБ, або 32 ГБ. Приблизно так само реалізовано у Apple M.
  • 8. Це перші масові споживчі процесори Intel, які сама Intel не виробляє ВЗАГАЛI. Там дві плитки, і обидві випускає TSMC за нормами 3 та 6 нм.

Тепер решта. Як можна побачити з таблиці, всі CPU дуже схожі. У всіх та сама конфігурація CPU, у iGPU різниця тільки в одне ядро, частоти відрізняються несильно, і лише Core Ultra 9 288V виділяється 30-ватним лімітом потужності за замовчуванням проти 17 Вт. За підсумками, якщо не говорити про різницю в об’ємі RAM, для більшості завдань можна вибирати умовно будь-який, оскільки величезної різниці між Core Ultra 5 і Ultra 9 просто не буде. Це тільки на руку нам, тому що можна сміливо заощадити та брати молодший CPU.

Є блок NPU, причому сильний: від 40 до 48 TOPS. Тобто відповідає вимогам Copilot+ PC. Є Thunderbolt 4 (чому ні 5??), Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4.

Якщо вірити тестам самої Intel, процесорна частина дуже непогана за абсолютними показниками, хоча не дивує, але вражає енергоефективністю. Вона нібито навіть вища, ніж у Snapdragon X Elite! Але треба перевіряти.

А ось iGPU нібито взагалі найпотужніший на ринку. Навіть швидше за Radeon 890M в середньому на 16%. Теж треба перевіряти.

Ноутбуки на таких CPU з’являться у продажу 24 вересня. Дешевими точно не будуть, але, думаю, повинні бути моделі по 700-800 доларів вже на старті.

Що за підсумком? Всі нові архітектури, найкрутіший техпроцес TSMC, найпотужніший iGPU, неймовірна енергоефективність та досить непоганий CPU. Звісно, ​​якщо вірити Intel, а краще перевірити.

Але, думаю, у компанії дійсно вдалося зробити реально крутий процесор відразу по всіх напрямках. Не в останню чергу, завдяки TSMC, але це вже інша історія.

Please wait...
Теги: , , , , , ,
0
0 Комментарий
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Наверх