Ну тепер можна переходити на Windows Arm? Тести показують, що Snapdragon X Elite – це рівень Apple M2/M3 та Core Ultra 7

Днями Microsoft представила нову категорію комп’ютерів, назвавши її Copilot+ PC, про що я докладно розповів вам ось тут. Поки що до цієї категорії потрапляють лише новітні ноутбуки на основі платформ Snapdragon X Plus та Elite. Це чергова спроба запустити Windows on Arm, зробивши цей концепт життєздатним. І схоже, що цього разу може вийти, тому що перші сторонні тести говорять про те, що Snapdragon X Elite дуже непогана.

Давайте відразу обмовимося: тести нижче були проведені стороннім джерелом, але на замовлення Microsoft. Я не думаю, що там може мати місце якесь серйозне завищення показників нової платформи, але все ж таки це варто мати на увазі. Просто інших тестів поки що немає.

Отже, тести проходив новий ноутбук Surface Laptop на базі топової Snapdragon X Elite X1E-80-100. Якщо що, Microsoft повністю відмовилася від CPU Intel або AMD для своїх нових ноутбуків, зробивши ставку на Qualcomm, і це саме по собі вже багато про що говорить.

Surface Laptop може бути заснований як на X Plus, так і на X Elite, і неясно, скільки коштуватиме друга версія. Але базова ціна ноутбука складає 1100 доларів.

Отже, до тестів. Що добре, так це наявність результатів не тільки в синтетиці, а й у звичайних програмах. Більше того, є тести в ПЗ, яке запущене в режимі емулятора, тобто, де продуктивність повинна бути не максимальною. Але й там усе непогано.

Як бачимо, Snapdragon X Elite X1E-80-100 досить потужна. Вона може оминати Apple M3 і Core Ultra 7 155H, хоча не завжди і не скрізь – все залежить від програми. Десь вона лише трохи швидше за немолодий Core i7-1255U, а в нього всього два великі ядра, хоча і ще вісім малих. Але частіше новинка все ж таки значно попереду. А в порівнянні з Microsoft SQ3 так і поготів. З GPU тут все непогано, але нічого кардинально нового. Як мінімум у 3DMark найчастіше Core Ultra швидше, а це означає, що і Radeon 780M в актуальних Ryzen швидше. Різниця не гігантська, але є.

Та й енергоефективність. Ось тут у мене поки що найбільший скепсис просто тому, що нещодавно були витоки, що X Elite може споживати мало не до 100 Вт. Але як мінімум у цьому огляді видно, що енергоефективність є колосальною, бо навіть MacBook Air помітно відстав. Якщо така автономність буде у тонких та легких ноутбуків на вінді – це перемога.

Які результати? Можливо, Arm нарешті закріпиться на Windows. Поки що на це вказує все. Якщо що, анонсовано 22 моделі ноутбуків на Snapdragon X, і це зараз відразу. Далі буде більше. Якщо всі тести є правдивими, ми маємо відмінну продуктивність рівня Apple M2/M3, той же ціновий діапазон і автономність, яка нібито навіть краща. Windows – це не macOS, тут, звичайно, швидкого та повного переходу на Arm не станеться, та й жирні процесори Intel та AMD все одно далеко попереду. Але парадигма може змінитись дуже помітно, і це цікаво.

Please wait...
Теги: , , , , , , , , , ,
0
1 Комментарий
Сначала Новые
Сначала Старые Популярные
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Ivan
Ivan
3 месяцев назад

ПробілиНеможноСтавити

Please wait...
Наверх