[UA/RU] Планшети. Від первісних часів та до нашого часу

Доброго дня Кеддру. Одним з найцікавіших сегментів ринку на сьогодні є ринок планшетних комп’ютерів. Власне, він взяв початок (масовий) у 2010 році з виходом iPad. Але можливо, що після цієї статті у незнаючого користувача перевернеться весь світогляд. Отже увага – планшети були… і до iPad.

Так, це правда. Планшети були і до того, як компанія, у якої в логотипі закладено принцип “Як не з’їм, то понадкушую” представила свій бестселлер. Але от чому пристрої “доайпадівської” ери не користувалися популярністю? Відповідь проста, і думаю, що вона вміститься в от цих фотографіях.

12

Та, друга картинка – не фотошоп. (Загугліть “Axiotron Modbook”).

Ну от уявіть собі – 7-8 дюймів, вага – близько 1 кілограма, а то й більше, вентилятори, і батарейка на 2 години максимум. Але дещо можна було перетворити і в плюс – це нагрів. Уявіть, зима, холод, а ви можете сісти десь на лавочці та погріти планшетом руки. Ну чим же не краса?

Але вибачте, я трішки забіг наперед. Вважаймо це преамбулою.

  • Взагалі, то прототипи (чи правильніше – концепції) перших планшетів з’явилися у далеких 60-х роках у серіалі “Зоряний шлях” (PADD) та в “Космічній одіссеї 2001” – Newspad.

 0.50.5.2

 

  • Перший “земний” прототип планшета був представлений у 1968 році компанією Xerox і називався він Dynabook. Непогано, як для 1968 року. Але, на жаль, ідеї дещо випереджали технології, тому проект згорнули.

3

  • У 1987 році ініціативу підхоплює Apple і випускає свій перший планшет. Хоча ні, планшет – то не дуже правильна назва. Позиціонувалося воно як КПК і називалося MessagePad Newton. Але через свої розміри та немаленьку ціну цей пристрій не набув широкої популярності.

 

4

Але це все були рішення, які не були націлені на масовий ринок. То були дуже і дуже нішеві рішення.

  • А от перший, по справжньому комерційний планшет було випущено за ініціативою Європейського Союзу. Називався він Acorn NewsPAD, тоді як всі попередні проекти були лише концептами та експериментальними розробками. Але і цей проект був закритий через декілька років як безперспективний.

5

  • Перша революція на ринку відбулася у 2002 році, коли Microsoft презентували свою Windows Tablet PC Edition та з десяток пристроїв від різних виробників. Підхід був, безумовно, новаторським, але відгуку в серцях покупців такі девайси не знайшли – в загальному через свою велику ціну. Але от в корпоративному сегменті такі планшети здобули повагу.

6

  • Ринок планшетів не обійшов і успішну, на той час, Nokia, яка вирішила порушити домінування Microsoft та представила  у 2007 році своє бачення планшетного ПК – Nokia 770 Internet Tablet. Цей пристрій відрізнявся тим, що працював не на десктопній ОС, а на мобільній, яка отримала назву Maemo. Але, по-перше, користуватися ним було дещо незручно, а по-друге, розміри гаджету більше ріднили його з КПК ніж з планшетами.

7

  • А далі настає деяке затишшя, яке тривало до 2009 року, коли почали з’являтися перші чутки про майбутній планшет від Apple. І от час настав – компанія презентує iPad. Це вже було абсолютно відмінне від того, що було раніше. Економічний процесор ARM, мобільна ОС замість десктопної та найголовніше – відсутність стилуса, а орієнтовність на управління пальцем. Все це і сформувало облік сучасного планшета, по образу якого  і випускаються сучасні моделі.

8

А про ці сучасні моделі потрібен окремий матеріал, який я, сподіваюсь, напишу трохи пізніше. Адже там стільки всього, що аж очі розбігаються

——————————————————————————————————————————————

Зараз ми живемо в еру.. гм.. невеликої зупинки, чи що.. Адже наразі ніхто з виробників майже не намагається зробити якусь революцію на ринку. Та й навіщо, якщо справи і так непогано йдуть? Така думка правильна для виробників, але не є прийнятною для користувачів, адже те, що із року в рік повторюється, хай і в дещо іншому вигляді, рано чи пізно набридне. І тоді компанії візьмуться за голову. Хоча є компанія, яка за голову взялася не тоді, коли припекло, а коли комусь в голову прийшла геніальна концепція трансформерів. Так, це Asus. Я знаю, що трансформери існували і до цього. Але тайваньці змогли це найкраще реалізувати і то було таки революційно. Мікрореволюційно. А там пішли і Падфони, Фонпади, Тріо, Чіки і все таке інше.

 

Дозволю собі висловити власну думку. Це той, як його, “імхо”. Майбутнє планшетів саме за такими от пристроями – гібридами. Ми вже спостерігаємо уніфікацію операційних систем у Apple, перші спроби у Microsoft, а тепер до цього підключається і Google. Інше питання – як до такої гібридизації віднесуться виробники? Адже що вигідніше продати – телефон + планшет, та ще і ноутбук на додачу, чи один пристрій, в якому буде все? Та й на розробку піде час та немаленькі гроші. Вихід є, тобто їх навіть два. Перший – це домовленості з поставниками операційних систем. Другий – все-таки ризикнути та піти шляхом інновацій, як це зробили в Asus.

А як ви думаєте, як виробникам вибратися з цього “застою”? Відповіді вітаються в коментарях.

——————————————————————————————————————————————

Наостанок, відкопав у себе в погребі жорсткого диска от таку схемку.

9

——————————————————————————————————————————————

[RU]

Здравствуй Кеддр. Одним из самых интересных сегментов рынка на сегодня является рынок планшетных компьютеров. Собственно, он взял начало (массовый) в 2010 году с выходом iPad. Но возможно, что после этой статьи у незнающего пользователя перевернется все мировоззрение. Итак внимание – планшеты были … и до iPad.

Да, это правда. Планшеты были и до того, как компания, у которой в логотипе заложен принцип “Что не съем, то понадкусываю” представила свой ​​бестселлер. Но вот почему устройства “доайпадовской” эры не пользовались популярностью? Ответ прост, и думаю, что он поместится в вот этих фотографиях.

1 2

Да, вторая картинка – не фотошоп. (Загуглите “Axiotron Modbook”).

Ну вот представьте себе – 7-8 дюймов, вес – около 1 кг, а то и больше, вентиляторы, и батарейка на 2 часа максимум. Но кое-что можно было превратить и в плюс – это нагрев. Представьте, зима, холод, а вы можете сесть где-то на лавочке и погреть планшетом руки. Ну чем не красота?

Но простите, я немного забежал вперед. Считайте это преамбулой.

  • Вообще, то прототипы (или правильнее – концепции) первых планшетов появились в далеких 60-х годах в сериале “Звездный путь” (PADD) и в “Космической одиссеи 2001” – Newspad.

0.5 0.5.2

  • Первый “земной” прототип планшета был представлен в 1968 году компанией Xerox и назывался он Dynabook. Неплохо, как для 1968 года. Но, к сожалению, идеи несколько опережали технологии, поэтому проект свернули.

3

  • В 1987 году инициативу подхватывает Apple и выпускает свой ​​первый планшет. Хотя нет, планшет – не очень правильное название. Позиционировался он как КПК и назывался MessagePad Newton. Но из-за своих размеров и немаленькую цену это устройство не получило широкой популярности.

4

Но это были решения, которые не были нацелены на массовый рынок. Это были очень и очень нишевые решения.

  • А вот первый, по настоящему коммерческий планшет был выпущен по инициативе Европейского Союза. Назывался он Acorn NewsPAD, тогда как все предыдущие проекты были лишь концептами и экспериментальными разработками. Но и этот проект был закрыт через несколько лет безперспективный.

5

  • Первая революция на рынке произошла в 2002 году, когда Microsoft презентовали свою Windows Tablet PC Edition и с десяток устройств от различных производителей. Подход был, безусловно, новаторским, но откликов в сердцах покупателей такие девайсы не нашли – в общем через свою большую цену. Но вот в корпоративном сегменте такие планшеты снискали уважение.

6

  • Рынок планшетов не обошел и успешную, на то время, Nokia, которая решила нарушить доминирование Microsoft и представила в 2005 году свое видение планшетного ПК – Nokia 770 Internet Tablet. Устройство отличалось тем, что работало не на десктопной ОС, а на мобильной, которая получила название Maemo. Но, во-первых, пользоваться им было несколько неудобно, а во-вторых, размеры гаджета больше роднили его с КПК чем с планшетами.

7

  • А дальше наступает некоторое затишье, которое продолжалось до 2009 года, когда начали появляться первые слухи о предстоящем планшет от Apple. И вот время пришло – компания представляет iPad. Это было совершенно отличное от того, что было раньше. Экономичный процессор ARM, мобильная ОС вместо десктопной и самое главное – отсутствие стилуса, а ориентируемость на управление пальцем. Все это и сформировало образ современного планшета.

8

А об этих современных моделях нужен отдельный материал, который я, надеюсь, напишу чуть позже. Ведь там столько всего, что глаза разбегаются

——————————————————————————————————————————————-

Сейчас мы живем в эру .. хм .. небольшой остановки, или что.. Ведь пока никто из производителей почти не пытается сделать какую-то революцию на рынке. Да и зачем, если дела и так неплохо идут? Такая мысль верна для производителей, но не является приемлемой для пользователей, ведь то, что из года в год повторяется, пусть и в несколько ином виде, рано или поздно надоест. И тогда компании возьмутся за голову. Хотя есть компания, которая за голову взялась не тогда, когда припекло, а когда кому-то в голову пришла гениальная концепция трансформеров. Да, это Asus. Я знаю, что трансформеры существовали и до этого. Но тайваньцы смогли это лучше реализовать и это было все-таки революционно. Микрореволюционно. А там пошли и Падфоны, Фонпады, Трио, Чики и все такое прочее.

 

Позволю себе высказать собственное мнение. Это, как его, “имхо”. Будущее планшетов именно за такими вот устройствами – гибридами. Ведь мы уже наблюдаем унификации операционных систем в Apple, первые попытки в Microsoft, а теперь к этому подключается и Google. Другой вопрос – как к такой гибридизации отнесутся производители? Ведь что выгоднее продать – телефон + планшет, да еще и ноутбук в придачу, или одно устройство, в котором будет все? И на разработку уйдет время и немаленькие деньги. Выход есть, то есть их даже два. Первый – это договоренности с поставщиками операционных систем. Второй – все-таки рискнуть и пойти по пути инноваций, как это сделали в Asus.

А как вы думаете, как производителям выбраться из этого “застоя”? Ответы приветствуются в комментариях.

——————————————————————————————————————————————

Напоследок, откопал у себя в погребах жесткого диска вот такую ​​схемку.

9

Please wait...
Теги: , , , ,
0
4 Комментарий
Сначала Новые
Сначала Старые Популярные
guest

Межтекстовые Отзывы
Посмотреть все комментарии
Max
Max
9 лет назад

Уважаемые, а для чего тексты стали писать еще и на укр. языке?

Please wait...
MrOleGG
MrOleGG
9 лет назад

супер, усі б статті на Українській мові

Please wait...
Дмитрий Мельниченко
Дмитрий Мельниченко
9 лет назад
Ответ  MrOleGG

Плюсую)

Please wait...
xenos
xenos
9 лет назад

Повторение мать учение)

Please wait...
Наверх

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: